Ondanks kanker plukt Kees Slager (85) de dag: 'Niet bang voor de dood'.

28-12-2023 17:56

 

 

 

Kees Slager (85) uit Poortvliet staat bekend als journalist, politicus en schrijver, maar het afgelopen jaar had hij andere dingen aan zijn hoofd. Hij lijdt aan chronische leukemie en prostaatkanker. Na zes chemotherapieën sloeg een immuuntherapie aan. "Nu ben ik weer aardig het mannetje." We blikken aan het einde van dit jaar met hem terug en vooral vooruit.

 

Slager loopt nog iedere ochtend van zijn woonhuis naar zijn werkkamer in het voormalige gemaal in Poortvliet. Het zit erin gebakken. "En als ik hier dan zit, dan kan ik ook niet niks doen." Hij schrijft er elke dag in z'n dagboek.

 


'Ik was helemaal niks meer'

 

Het afgelopen jaar is zwaar geweest voor de 85-jarige Slager. "Een jaar geleden zat ik middenin zes chemotherapieën en een immuuntherapie. Mijn energie was helemaal weg. Ik liep te sloffen over de aarde, ik kon amper nog een trap oplopen. Ik was helemaal niks meer."


Het contrast met zijn leven daarvoor kan bijna niet groter zijn. Hij was journalist voor onder andere de VARA en VPRO. Hij bedacht en maakte het radioprogramma over geschiedenis OVT en schreef een lange reeks aan boeken. Zijn bekendste boek is De Ramp, over de Watersnoodramp. Later werd hij ook politiek actief voor de SP. Eerst in de Eerste Kamer, later in de gemeenteraad van Tholen.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 

 

Kees Slager

Kees Slager.

Foto: Omroep Zeeland.

 
 
 
 
 
In februari 2022 stopte hij als gemeenteraadslid. Mede door zijn ziektes. Hij was van plan om op de achtergrond wel actief te blijven, maar dat zat er lange tijd niet in. Nu hij weer wat energie heeft teruggewonnen, probeert hij de draad van het leven weer zo veel mogelijk op te pakken. Door z'n groentetuin en huis te onderhouden, maar ook op werkgebied.
 

Zo heeft hij De Ramp ingesproken als luisterboek, heeft hij z'n familiegeschiedenis op papier gezet en leest hij manuscripten van andere schrijvers om ze vervolgens van feedback te voorzien. "Maar zelf met een nieuw, sprankelend idee komen: dat zit er voorlopig niet in. Dat zal wel te maken hebben met die ziektes en m'n leeftijd."
 
 
 

Dichtbundel:


Een stiekeme droom heeft hij wel. Hij begon ooit als 18-jarige jongen met het schrijven van gedichten. Na alles wat hij gedaan en geschreven heeft lijkt het hem mooi om met een dichtbundel te eindigen. "Die moet dan gaan over Tholen. Maar het eerste gedicht moet nog geschreven worden", zegt hij lachend.
 
 


Pensionado:

 
Ook als het er niet van komt, is Slager tevreden. "Ik leef dag voor dag en probeer de dag te plukken. Carpe Diem. Ik heb lieve vrienden om me heen en m'n zussen die me vertroetelen. We zwemmen samen hier de hele zomer. We vertellen elkaar alle familieverhalen terwijl we in het water liggen. Op die manier leef ik toch nog wel het leven van een pensionado."
 

Bang voor de dood is hij niet, wel voor een lange lijdensweg naar de dood toe. Maar Slager blijft er nuchter onder: "86 jaar geleden was ik ook dood."
 
 
 
 

Voor de Video van dit Artikel klik hier