ONDERZOEKERS BORSTKANKER WORDEN 'ELKE DAG UITGESCHOLDEN': 'OOK WIJ HEBBEN LAST VAN DE VERHARDING'.

26-02-2024 17:21

 

 

Auteur: FLOORTJE VAN GAMEREN - linda.nl/nieuws/binnenland

 

 

Borstkankeronderzoek

 

 

 

Tieren, dreigen en zelfs slaan; medewerkers die op de poli voor borstkankeronderzoek werken weten er alles van. Dagelijks krijgen ze agressief gedrag te verduren.


Standaard krijgen vrouwen vanaf 50 jaar een oproep om hun borsten te laten controleren.

 

 

BORSTKANKERONDERZOEK:

Carien van Peer werkt op een onderzoekslocatie in Breda en wordt dagelijks uitgescholden. Haar collega durfde na een dreigement wekenlang niet alleen naar buiten. “Net als in de rest van de maatschappij hebben wij last van de verharding”, zegt ze tegen Omroep Brabant.

 

Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen een oproep om vrijwillig mee te doen aan het onderzoek naar borstkanker. “Bij het onderzoek moeten twee foto’s per borst gemaakt worden”, legt Van Peer uit. “Bij elke foto wordt de borst enkele seconden tussen twee platen geduwd.” Veel vrouwen ervaren dat als ‘extreem pijnlijk’ en dat is wanneer het gevloek doorgaans begint.

 

 

KLEINE GROEP:

Van Peer: “Maar het schelden en dreigen komt wel binnen. Ik heb prachtig werk, ik doe echt iets voor de maatschappij. Maar dat zien helaas niet alle vrouwen zo.”

 

De onderzoeker benadrukt dat het maar om een kleine groep vrouwen gaat waarbij dit gedrag voorkomt. “We weten dat het niet prettig is, maar doe lief voor elkaar, toon respect”, aldus Van Peer.

 

 

 

Bron: www.linda.nl