Onderzoekers ontwikkelen potentieel ‘superwapen’ tegen kanker: “Mogelijke basis voor nieuwe therapie”.

28-07-2023 18:37

 

 

Auteur: TVdB - hln.be/medisch

 

 

Illustratiebeeld.

Illustratiebeeld. 

Getty Images/iStockphoto.

 
 
 
 
 
 
 
 
Onderzoekers van de University College in Londen en de Amerikaanse universiteit Stanford hebben mogelijk de basis voor een nieuwe kankertherapie gelegd. De wetenschappers voegden drie eiwitten samen “die als Legoblokjes in elkaar klikken” en ontwikkelden zo een potentieel ‘superwapen’ tegen de ziekte.
 
 
 
De onderzoekers maakten gebruik van ‘klikchemie’, waarbij bepaalde moleculen aan elkaar worden gekoppeld om samen sterker te worden. De deeltjes klikken als het ware als Legoblokjes in elkaar, klinkt het. Klikchemie bestaat al sinds 2001, maar de methode is de afgelopen jaren steeds verder geëvolueerd. In 2022 wonnen de bedenkers van de klikchemie de Nobelprijs voor Scheikunde.
 

De wetenschappers van de University College en Stanford zijn er nu in geslaagd om drie soorten proteïnen of eiwitten aan elkaar te koppelen die samen een krachtig superwapen tegen kanker kunnen vormen, klinkt het.

 

 

“Antikankermiddelen van volgende generatie”

 

Concreet gaat het dus om een cocktail van drie componenten: de eerste molecule hecht zich aan de kankercel, de tweede trekt een T-cel of een soort witte bloedcel aan die nodig is om de kankercel aan te vallen, en de derde vernietigt een deel van het verdedigingssysteem van de kankercel, die zich achter bepaalde suikers verschuilt.
 
 
 
Het gebruik van die derde molecule was volgens hoofdonderzoeker Peter Szijj vooral effectief bij het doden van borstkankercellen. “Dit enzym, dat pas sinds kort in kankeronderzoek wordt gebruikt, heeft het potentieel om de basis te vormen van antikankermiddelen van de volgende generatie”, klinkt het. De onderzoekers benadrukken wel dat de experimenten in een petrischaaltje zijn uitgevoerd en de methode dus nog niet op mensen is getest.
 
 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be