Ongeneeslijk zieke Jasper (39) haalt 33.000 euro op met peddel-marathon.

12-06-2023 17:33

 

 

Jasper Rijpma na de finish van de peddel-marathon

Jasper Rijpma na de finish van de peddel-marathon.

Foto: Kevin Kwee.

 
 
 
 
 
 
 
 
Utrecht - De 39-jarige Jasper Rijpma heeft peddelend 42 kilometer afgelegd over de Vecht om geld op te halen voor onderzoek naar huidkanker. Rijpma haalde rond 18.00 uur de eindstreep, onder luid applaus en gejuich van vrienden en bekenden. De sportieveling heeft met zijn actie ruim 33.000 euro opgehaald.
 
 

Rijpma woont in Amsterdam en is geschiedenisdocent van beroep. Hij is 36 jaar als hij te horen krijgt dat hij uitgezaaide huidkanker heeft en niet meer beter wordt. Bij hem wordt een melanoom ontdekt, een plekje waaraan huidkanker te herkennen is. Zelf is hij fanatiek surfer, maar was zich nooit bewust van de gevaren van surfen in de volle zon. Hoewel hij zich wel degelijk altijd beschermde tegen de zon, smeerde hij nooit zijn nek in. Dat had tot gevolg dat er 2 jaar geleden een melanoom in zijn nek werd gevonden, met uitzaaiingen tot gevolg.
 
 

Met de sportieve actie wilde Rijpma iets doen aan de bewustwording van de gevaren van UV-straling. Daarnaast wil hij hiermee zoveel mogelijk mensen oproepen om je bij blootstelling van de zon altijd in te smeren met zonnebrandcrème.
 


Koninklijke onderscheiding:


Rijpma begon vanmorgen om 9.00 uur in Muiden met de paddeltocht. In Maarssen maakt Rijpma even een tussenstop om de cheque te overhandigen aan Stichting Melanoom. "Het was heel bijzonder", vertelt voorzitter Koen van Elst. "Ik vond het indrukwekkend om te zien dat hij omringd was met vrienden en familie die erbij waren." Op het droge werd de 39-jarige docent ontvangen door burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht. Vervolgens werd met alle aanwezigen een minuut stilte gehouden voor een oud-leerling van Rijpma, die een aantal jaar geleden is overleden aan huidkanker.
 

Daarna werd de Amsterdammer meegenomen naar het gemeentehuis, waar een korte toespraak werd gehouden. "Daar heeft vervolgens de ceremonie plaatsgevonden voor de koninklijke onderscheiding", vertelt Van Elst. "Dat was een emotioneel moment, want hij wist van niets. Wel was het erg mooi om te zien dat hij op zijn wetsuit een lintje kreeg opgespeld." Daarna overhandigde de initiatiefnemer de cheque aan de medewerkers van Stichting Melanoom. Op dat moment was er een bedrag opgehaald van 32.000 euro.
 


'Kippevelmoment'


Aan het begin van de avond voltooide Rijpma de paddel-marathon. "Dat was een kippevelmoment", zegt Masja Ros van Stichting Melanoom. "Onder een luid applaus kwam hij aan. Ook werd zijn naam geroepen door iedereen die erbij was." Een bijzonder moment, zo omschrijft Ros het. "Familie, vrienden, leerlingen, collega's en oud-collega's waren er voor hem. Het was dus een hele gemengde groep die zich had verzameld. Erg mooi."
 
 

De stichting waar de Amsterdamse geschiedenisdocent geld voor ophaalde heeft een soortgelijke actie nog niet eerder meegemaakt. "Wij zijn er zelf erg stil van", zegt Ros. "We hebben nog nooit meegemaakt dat een persoon zoveel geld ophaalt voor onze stichting."
 

Tijdens het laatste deel van de tocht van Rijpma is er nog steeds gedoneerd, waardoor het eindbedrag nu op ruim 33.000 euro ligt. "We hopen dat dit veel zal bijdragen aan bewustwording van deze ziekte", zegt Ros. "En we kijken ernaar uit om met Jasper samen te werken waarbij we bespreken hoe we het geld gaan besteden, maar hij moet eerst zijn rust pakken."