Oproep: alle sportclubs, zwembaden speeltuinen en kinderboerderijen in 2025 rookvrij.

02-06-2023 18:26

 

 

Auteur: Rik Sneijder - ad.nl/alphen-aan-den-rijn

 

 

Een "rookvrij" sticker in een speeltuin .

Een "rookvrij" sticker in een speeltuin . 

Jeffrey Groenewge/Qphoto.

 

 

 

 

De wethouders in Hollands Midden steunen de strijd voor een rookvrij gebied. Zij roepen dan ook iedereen in hun gemeenten op om tabaksrook uit te bannen.

 

De boodschap van de wethouders en de gezondheidsdienst is om kinderen een rookvrije omgeving te bieden, zodat de kans kleiner wordt dat ze later gaan roken. ,,We willen dat kinderen, geboren na 2022 niet meer gaan roken. Zo hebben we een rookvrije generatie in 2040’’, aldus GGD Hollands Midden.

 

De gemeenten onderschrijven hiermee de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 zijn alle sportverenigingen, speeltuinverenigingen, scouting, kinderboerderijen, zwembaden en attractieparken rookvrij.

 

 

Cijfers:


De wethouders en GGD Hollands Midden bieden steun en advies aan. Hun oproep staat ook op het platform ‘Op weg naar een rookvrij Hollands Midden'. Op dit platform staan alle actuele cijfers, plannen om rookvrij te worden en informatie over rookvrij materiaal.

 

GGD Hollands Midden is er voor de ondersteuning van de gemeenten. Sjaak de Gouw, directeur van Hecht: ,,Wij blijven ondersteuning bieden die nodig is om ons doel te bereiken: een rookvrije sport- en spelomgeving in 2025.”

 

In Nederland heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten, onder andere om roken te ontmoedigen en daarmee de gezondheid van de bevolking te bevorderen. Inmiddels zijn in de regio Hollands Midden alle schoolpleinen en op één na alle kinderboerderijen rookvrij en wordt de verkoop van tabak in supermarkten in 2024 gestopt. Veel sportclubs, scoutingverenigingen en andere sportomgevingen zijn al rookvrij geworden.

 

 

 

Bron: www.ad.nl