ORANJE VOOR PINK: NEDERLANDS ELFTAL VRAAG AANDACHT VOOR BORSTKANKERMAAND.

26-10-2023 17:28

 

Nederlands elftal vrouwen.

 
 
 
 
Het Nederlands elftal draagt vrijdag in en rondom het stadion een Pink Ribbon. 
 

Foto: KNVB Media.

 
 
 
 
 
 
 
 
Het Nederlands elftal (v) vraagt rondom de thuiswedstrijd tegen Schotland, komende vrijdag, aandacht voor Borstkankermaand. Het team draagt in en rondom het stadion een Pink Ribbon op de borst, en de boodschap over het zelf signaleren van borstkanker wordt online en in het stadion onder de slogan ‘Oranje voor Pink’ verspreid.
 

Het initiatief is een jaar geleden in het leven geroepen door Kim Blewanus, fysiotherapeut bij Oranje, en haar zus Eva, fysiotherapeut bij Ajax. Beiden kregen te maken met de ziekte. Kim Blewanus: “Toen ik iets meer dan een jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, merkte ik dat veel mensen niet weten dat de ziekte ook jonge vrouwen treft. En bij Oranje merkte ik in gesprek met speelsters dat ze behoefte hadden aan meer informatie. Mijn zus Eva is gelukkig ook genezen en samen hebben we gekeken naar mogelijkheden om meer informatie over borstkanker te delen met jonge vrouwen, zodat ze hun borsten leren kennen en in de toekomst veranderingen eerder kunnen waarnemen.”

 

 

Eén op de zeven vrouwen:


Na gesprekken met het team ontstond vorig jaar rondom de thuiswedstrijd tegen Noorwegen het initiatief ‘Oranje voor Pink’. Die actie krijgt nu, bij het duel tegen Schotland, een vervolg. “Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Het raakt ook ons team. Iedereen krijgt er direct of indirect wel een keer mee te maken”, vertelt Daniëlle van de Donk. “Zelf je borsten checken is belangrijk om borstkanker op tijd op te sporen, en daarmee je genezingskans te vergroten. We vinden het belangrijk om ons platform te gebruiken om dat aan onze vrouwelijke fans mee te geven.”

 

 

Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Het raakt ook ons team. Iedereen krijgt er direct of indirect wel een keer mee te maken

 
 
 
Naast het dragen van de Pink Ribbon wordt de boodschap over het zelf signaleren van borstkanker getoond op de stadionschermen en meegenomen in de bezoekersinformatie. Ook kunnen fans hun steentje bijdragen door op de Fanzone een Pink Ribbon te kopen en die te dragen tijdens de wedstrijd. De netto-opbrengst van die verkoop gaat naar Pink Ribbon. Daarnaast zullen een aantal gedragen wedstrijdshirts door het team ter veiling beschikbaar worden gesteld. Tijdens de voor fans openbare training aankomende zondag, zal het team trainen met roze sokken om nogmaals aandacht voor Pink Ribbon te vragen.
 
 
 

Meer aandacht voor borstkanker:

 

Linda Sumner, woordvoerder Pink Ribbon: “We zijn dankbaar dat de OranjeLeeuwinnen bijdragen aan meer aandacht voor borstkanker en in actie komen. Door het dragen van het bekende roze lintje, door het delen van meer informatie over de signalen van borstkanker en door hun shirts te veilen. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten wat deze signalen zijn. Want in Nederland krijgt één op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker. Door de actie van de Oranje Leeuwinnen, bereiken we met deze boodschap een groot publiek en halen we geld op voor borstkankeronderzoek.”
 

Kim Blewanus, die vorig jaar bij de wedstrijd tegen Noorwegen door haar behandeltraject noodgedwongen op de tribune moest toekijken, zit vrijdag tegen Schotland weer in de dug-out als fysiotherapeut van het team. “Het is fantastisch om nu weer gezond aanwezig te zijn bij Oranje, weer volledig mijn werk te kunnen doen én dat de speelsters het initiatief een vervolg willen geven.”

 

 

 

Bron: www.onsoranje.nl/nieuws