Ouders van Lowie (5) krijgen hartverscheurend nieuws over hun ‘kleine superheld’ met hersentumor... Maar dorpsgenoten brengen lichtpuntje in donkere tijden.

10-10-2023 18:13

 

 

Auteur: Ewoud Meeusen - hln.be/zoersel

 

 

De dappere Lowie Vandamme (5) uit Sint-Antonius Zoersel lijdt aan een hersentumor. Ondanks verschillende therapieën is hij uitbehandeld. Er is een oproep gelanceerd om ramen te versieren, zodat Lowie extra bijzondere fietstochtjes beleeft met zijn familie

De dappere Lowie Vandamme (5) uit Sint-Antonius Zoersel lijdt aan een hersentumor. Ondanks verschillende therapieën is hij uitbehandeld. Er is een oproep gelanceerd om ramen te versieren, zodat Lowie extra bijzondere fietstochtjes beleeft met zijn familie 

Foto: RV.

 
 
 
 
 
 
“Het wordt zwart. Alles is gegroeid. Lowie is uitbehandeld”, schrijft de mama van de 5-jarige Lowie Vandamme uit Sint-Antonius Zoersel. De jongen kampt met een hersentumor, waarvoor de loodzware therapieën niet bleken te baten. Vanuit de vriendenkring van zijn ouders is nu een oproep gelanceerd om ramen te versieren met Lego, Super Mario of aapjes. “Lowie en zijn familie genieten af en toe van een fietstochtje langs huizen, waar ze deze vrolijke verrassingen dan zien.”
 
 
Nadat het al enkele maanden niet goed ging met Lowie, raakte in januari bekend wat er aan de hand was. De jongen kampt met een ‘medulloblastoom’, een kwaadaardige tumor in zijn hersenen. Na de diagnose volgde al snel een risicovolle hersenoperatie. De chemotherapie had niet het beoogde resultaat. De grote tumor in Lowies hoofd verkleinde, maar nieuwe uitzaaiingen werden gevonden en andere uitzaaiingen werden groter.
 
 
 
 

“Alles is gegroeid”

 

Alle hoop werd gevestigd op de gerichte bestraling met protonen. Dat was een loodzware behandeling voor Lowieke, wiens verhaal te volgen is op het Instagram-account @lowieke_onze_kleine_superheld. Het kereltje sterkte gelukkig zienderogen aan. Hij gaat sinds midden september 2023 zelfs weer naar school.
 

De resultaten van de protontherapie raakten vrijdag bekend. Het werd een mokerslag voor het graag geziene gezin. ‘Het wordt zwart. Alles is gegroeid. Lowie is uitbehandeld’, schreef mama Ellen op de blog.

 

 

Lego, Super Mario of aapje:


Honderden steunreacties volgden. De solidariteit met Lowie en zijn gezin is al sinds het begin van zijn strijd groot geweest. Zo kreeg de actie van mama Ellen, #lopenvoorlowieke, veel bijval. Zijn school laat dan weer beschilderde keien de wereld rondreizen om de jongen te steunen. Onlangs organiseerden twee vrienden van Lowies ouders dan weer een benefiet op de tennisclub Brabo in Schilde.

 

En nu heeft de vriendenkring van mama Ellen en papa Sven een oproep gelanceerd op sociale media. “Op vrijdag 6 oktober werd het donker bij Sven en Ellen. Ze ontvingen hartverscheurend nieuws over hun zoon Lowie, iets wat geen enkele ouder ooit zou mogen meemaken. Laten we samen een lichtpuntje creëren in deze moeilijke tijd. Plaats iets leuk voor je raam zoals Lego, Super Mario of een aapje. Lowie en zijn familie genieten af en toe van een fietstochtje langs huizen waar ze deze vrolijke verrassingen zien. Zorgen jullie mee voor een herinnering met een gouden randje?”

 

 

Die vraag kreeg in Sint-Antonius Zoersel alvast veel gehoor.

 

 

 

 

Bron: www.hln.be