Overlevingskansen na vijf jaar nemen toe.

31-08-2023 16:36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De overlevingskansen van mensen met kanker zijn de afgelopen decennia steeds aan het stijgen, laat onderzoek van IKNL zien. Vooral bij hematologische kankers is de stijging groot: bijna acht op de tien mensen (78 procent) is na vijf jaar nog in leven.

 

Het IKNL onderzoekt telkens periodes van vijf jaar. Ze bekijkt hoeveel mensen vijf jaar na de diagnose nog leven. Deze zogenaamde ‘5-jaarsoverleving’ steeg de afgelopen jaren steeds verder. Van de groep mensen die tussen 2010-2014 de diagnose kreeg, leefde 64 procent patiënten na vijf jaar. Van de mensen die kanker kregen in 2015-2019, was dat 67 procent.

 

Per jaar is de stijging minder dan één procentpunt, maar ten opzichte van 1995 is dat toch een stijging van veertien procent. Toen leefde nog vijf van de tien mensen na vijf jaar na de diagnose. Nu is dat bijna zeven op de tien. 

 

Vooral bij hematologische kankers, nierkanker, darmkanker, longkanker en schildkankerkanker is een flink hogere overleving dan vroeger. Bij sommige soorten kanker helaas niet. Zo is bij hoofd-halskanker, maagkanker en baarmoederhalskanker de stijging beperkt. 

 

 

Lees hier meer in het nieuwsbericht van IKNL.