Pancreaskanker bij kinderen: tekenen en risicofactoren om op te letten.

09-07-2023 19:07

 

 

Auteur:  RK News - risingkashmir.com

 

 

 

Alvleeskliertumoren verschillen in de kindertijd van volwassenheid en hebben doorgaans betere behandelresultaten.

 

 

 

 

 

 

dr.  SANKETH KOTNE:

 

Pancreaskanker is zeldzaam om mee te beginnen, en zeldzamer in de kindertijd. Artsen kunnen de neiging hebben om een ​​tijdige diagnose voor pediatrische gevallen te missen. Pancreaskanker, in alle leeftijden, staat op de 24e plaats wat betreft incidentie in India, maar op de 18e plaats wat betreft mortaliteit. Het is een zeldzame plaats, maar een van de belangrijkste sterfgevallen bij kankerpatiënten.

 

De prognose, gebaseerd op het type tumor en zijn potentieel om te metastaseren, is vaak slecht omdat de ziekte in de vroege stadia asymptomatisch blijft. Tegen de tijd dat de tekenen zich ontwikkelen, is de kanker meestal plaatselijk gevorderd of uitgezaaid. De slechte langetermijnresultaten van alvleesklierkanker bij zowel volwassenen als kinderen is voor ons des te meer reden om maatregelen te nemen om kanker te voorkomen, idealiter in de kindertijd. Alvleeskliertumoren kunnen zich vormen wanneer cellen in de alvleesklier ongecontroleerd beginnen te groeien en een massa of klont vormen.

 

Alvleeskliertumoren verschillen in de kindertijd van volwassenheid en hebben doorgaans betere behandelresultaten. Een vroege diagnose en behandeling van tumoren die potentieel kwaadaardig kunnen zijn (insulinoom, gastrinoom enz.) of primair kwaadaardig zijn (pancreatoblastoom) zijn van cruciaal belang om de overlevingskansen te verhogen.

 

We weten uit genetische studies dat bepaalde genmutaties en familiegeschiedenis (van alvleesklierkanker) kunnen leiden tot een aanleg voor alvleesklierkanker in de kindertijd. Diabetes type 1 op jonge leeftijd wordt beschouwd als een risico voor alvleesklierkanker. Van hoge blootstelling aan giftige pesticiden zoals benzeen en tolueen is ook bekend dat ze het risico op alvleesklierkanker bij kinderen verhogen.

 

De kindertijd biedt artsen een venster om preventief beheer te starten door aanleg voor maligniteit van de alvleesklier te identificeren, te beoordelen en waar mogelijk te behandelen. Bepaalde aanleg zoals genetische mutaties of obesitas bij kinderen (vooral hoge BMI bij kinderen tussen 7 en 13 jaar) die op jonge leeftijd kunnen worden gediagnosticeerd, en sommige kinderziekten, zoals kinderkanker en diabetes type 1 en 2, die op volwassen leeftijd alvleesklierkanker kunnen veroorzaken, moeten nauwlettend worden gevolgd door artsen om incidentie van de ziekte bij volwassenen te voorkomen.

 

Als alvleeskliertumoren geen hormonen afscheiden, is het moeilijk om vroegtijdig een diagnose te stellen. Maar secreties van kwaadaardige tumoren creëren tekenen die helpen bij de diagnose. 

 

 

Enkele waarneembare tekenen van alvleesklierkanker bij kinderen zijn: 

 

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename en chronische vermoeidheid, maar gezien hun aard, kunnen eerst verkeerd worden gediagnosticeerd, waardoor de behandeling vertraging oploopt.
 
  • Lage bloedsuikerspiegel of laag natriumgehalte, leidend tot wazig zien, spierzwakte, hoofdpijn, duizeligheid, hevig zweten, aanhoudende honger, verwardheid.
 
  • Reflux in de slokdarm.
 
  • Chronische/waterige diarree, gastro-intestinale bloedingen, misselijkheid en braken.
 
  • Verlies van eetlust.
 
  • Voelbare knobbel in de buik.
 
  • Terugkerende maagzweren.
 
  • Voortdurend dorst hebben, minder urineren, droge huid en droge mond.
 
  • Hoge bloeddruk.
 
  • Paarse striae.

 

 



Geelzucht als een tumor in de alvleesklier het galkanaal blokkeert, wat leidt tot een opeenhoping van bilirubine.

 

Kinderartsen dienen de mogelijkheid van alvleesklierkanker bij kinderen in overweging te nemen tijdens de follow-up van kinderen die in het verleden idiopathische acute pancreatitis of cholestatische hepatitis hebben doorgemaakt. Veel van de tekenen van alvleesklierkanker bij kinderen kunnen worden aangezien voor andere ziekten en moeten worden onderzocht met beeldvormende en histopathologische onderzoeken, vooral de risicogroepen.

 

Het diagnosticeren van pancreaskanker bij kinderen kan een uitdaging zijn, omdat het een relatief zeldzame vorm van kanker is bij kinderen. Het kan worden gediagnosticeerd door middel van CT-scan, echografie, MRI, bloedonderzoek, endoscopie en biopsie.

 

Pancreatoblastoom is het meest voorkomende neoplasma bij kinderen met de ziekte. De behandeling van elke vorm van alvleesklierkanker bij kinderen zal afhangen van de aard van de maligniteit, de locatie en het stadium van metastase. Chirurgie zoals een Whipple-procedure , chemotherapie en gerichte therapie ( mTOR-remmertherapie  ) zijn de belangrijkste manieren om het te behandelen. Een kinderoncoloog zou de specialist zijn die het team van ander kindergezondheidspersoneel zou leiden om een ​​behandelplan op te stellen. Gezien de zeldzaamheid van de incidentie kan deelname aan een klinische studie ook overwogen worden.

 

Palliatieve zorg bestaande uit pijnbestrijding, symptomatische verlichting en emotionele en psychologische ondersteuning voor het kind en het gezin kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat de levenskwaliteit van de pediatrische patiënt zoveel mogelijk behouden blijft.

 

Uitgebreide screeningsstrategieën voor het monitoren van risicogevoelige kinderen vergen een inspanning van zowel gezinnen als de medische gemeenschap. Kinderen met erfelijke ziekten geassocieerd met alvleesklierkanker of met familievoorvallen van dergelijke aandoeningen moeten regelmatig worden gescreend op alvleesklierkanker. Het screenen van de pediatrische populatie op diabetes mellitus en obesitas helpt niet alleen alvleesklierkanker bij kinderen te voorkomen, maar ook het latere ontstaan ​​van alvleesklierkanker op volwassen leeftijd.

 

 

(Dr. Sanketh Kotne is medisch oncoloog-consulent, HCG Cancer Center Vizag)

 
 
 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.