Parkstad en Sittard-Geleen regio's met meeste longkanker.

05-11-2023 15:36

 

 

Auteur: De redactie - 1limburg.nl/nieuws

 

 

Roken blijft hoofdoorzaak longkanker.

Foto: iStock.

 
 
 
 
 
 
 
 
De Westelijke en Oostelijke Mijnstreek blijken de regio's waar relatief gezien het grootste aantal inwoners sterft aan longkanker. De patiëntenvereniging longkanker roept op tot meer aandacht voor diagnose en preventie.
 

De 81-jarige Ton Merx uit Landgraaf herstelt op dit moment van longkanker. Drie weken geleden werd bij Merx een longkwab verwijderd. Volgens de behandelend arts is Merx nu kankervrij.
 

"Ik heb heel veel geluk gehad", zo vertelt een emotionele Merx, die zes jaar geleden zijn vrouw verloor aan dezelfde ziekte. "Bij een andere operatie bleek dat ik een gaatje in de longen had. Toen gingen de alarmbellen rinkelen. Het bleek uiteindelijk kwaadaardige longkanker te zijn. Maar doordat ik er zo vroeg bij was, had ik verder geen uitzaaiingen."
 
 
 

Moelijke diagnose:


Juist die vroege diagnose blijkt uitermate lastig bij longkanker. Lichamelijke klachten manifesteren zich pas als de kanker al in een vergevorderd stadium zit. "Hoe uitgebreider de ziekte, hoe slechter de prognose", zo stelt longarts Juliette Degens van Zuyderland. "Helaas wordt longkanker vaak pas in een later stadium ontdekt."
 
 
 

Oorzaken:


Degens verklaart de relatief veel voorkomende doodsoorzaak van longkanker door twee oorzaken. "Je ziet in de Kankeratlas dat de regio Parkstad en Sittard-Geleen een hoge concentratie hebben van patienten met longkanker. De regio Parkstad heeft een wat lagere sociaal-economische status, wat vaak gepaard gaat met roken. Roken is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van longkanker. Aan de andere kant hebben we de mijnen, maar ook andere zware industrie in deze regio's gehad. Dat kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van kanker."
 
 
 
 

Longkankermaand:


De maand november is internationaal uitgeroepen tot longkanker-maand. De longarts van Zuyderland roept vooral op om de vicieuze cirkel van het roken te doorbreken. "Als een kind opgroeit in een omgeving waar gerookt wordt, is het normaal. Als je die cirkel kunt doorbreken, dan hoop je dat roken van generatie op generatie te laten verdwijnen. Want de jongeren die nu vapen, worden als een vervanggeneratie gebruikt voor de mensen die nu overlijden uit een tijd dat roken nog heel normaal was. Door dat vapen met een e-sigaret raken ze gewend aan rookgedrag. Dat kan op termijn ontzettend schadelijk zijn."
 
 
 
 
 
Statistiek Longkanker.

bron: Kankeratlas

 
 
 
 

Voor de Twee Video's van dit Artikel klik hier