Pee-wee Herman-acteur Paul Reubens (70) overleden.

01-08-2023 17:15

 

 

 

Paul Reubens, vooral bekend als het personage Pee-wee Herman uit meerdere films en series, is zondag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Het was niet publiekelijk bekend dat de Amerikaanse acteur ziek was.

 

 

Foto: GETTY IMAGES.

 

 

 

 

 

 

Op het Instagram-account van Reubens is maandag een bericht gedeeld dat de acteur voor zijn dood heeft geschreven. .„Accepteer alsjeblieft mijn excuses voor het niet openbaar maken van dat waar ik de afgelopen zes jaar mee te maken heb gehad”, schreef hij. „Ik heb altijd een enorme hoeveelheid liefde en respect gevoeld van mijn vrienden, fans en supporters. Ik heb van jullie allemaal heel veel gehouden en genoot ervan om kunst voor jullie te maken.”

 

Zijn nabestaanden voegen daaraan toe dat ze zondag afscheid hebben genomen van Reubens. „Paul vocht jarenlang dapper en privé en met zijn kenmerkende vasthoudendheid en humor tegen kanker. Hij is een begaafd en productief talent en zal voor altijd voortleven in de comedy-tempel en in onze harten als een dierbare vriend en een man met een opmerkelijk karakter en een vrijgevige geest.”

 

 

Comedian:


Reubens begon zijn carrière in de jaren zeventig als comedian. In 1980 speelde hij het personage Pee-wee Herman voor het eerst in het theater, later werden daar meerdere films en series van gemaakt voor kinderen. In 1991 werd hij opgepakt bij een pornobioscoop, wat tot veel negatieve media-aandacht leidde. Daarop besloot Reubens Pee-wee niet langer te spelen. In de jaren daarna verscheen het personage echter weer steeds vaker in het openbaar en na een lange pauze kwam in 2016 de Netflix-film Pee-wee’s Big Holiday uit.

 

De acteur had daarnaast kleinere rollen in verschillende producties. Zo was hij te zien in onder meer de series Reno 911!, 30 Rock en The Blacklist.

 

 

Geschokte reacties:


Collega’s zijn geschokt door het overlijden van acteur Paul Reubens. Meerdere comedians en mensen uit de filmwereld prijzen Reubens op sociale media om zijn talent en persoonlijkheid.

 

„Paul Reubens was als geen ander - een briljante en originele komiek die kinderen en hun ouders tegelijkertijd aan het lachen maakte”, schrijft talkshowhost en komiek Jimmy Kimmel. „Hij vergat nooit een verjaardag en deelde zijn oprechte plezier in gekkigheid met iedereen die hij ontmoette. Mijn familie en ik zullen hem missen.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Paul Reubens en Jimmy Kimmel.
 
Paul Reubens en Jimmy Kimmel.

Foto: GETTY IMAGES.

 
 
 
 
 
 
Ook latenightpresentator en comedian Conan O’Brien eert de acteur. „Geen enkele tweet kan recht doen aan de magie, vrijgevigheid, kunstzinnigheid en toegewijde gekheid van Paul Reubens. Iedereen die ik ken, ontving talloze onzinnige memes van Paul op zijn verjaardag en dan bedoel ik ook iedereen. Zijn surrealistische komedie en niet aflatende vriendelijkheid waren een geschenk voor ons allemaal. Verdomme, dit doet pijn.”
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
Paul Reubens en Conan O’Brien.
Paul Reubens en Conan O’Brien.

Foto: GETTY IMAGES.

 
 
 
 
 
 

Zoveel vreugde:

 

Acteur en komiek Dane Cook zegt dat Reubens een goede performer was en daarnaast ook heel aardig. „Hij bracht als Pee-wee door de jaren heen zoveel vreugde bij mensen. Mijn zus en ik hielden van dat personage. Ik had het voorrecht om met hem samen te werken in een film en hij was net zo geweldig in het echte leven als op het scherm. Moeilijk nieuws.”
 

Ook regisseur Guillermo del Toro was onder de indruk van het werk van Reubens. Hij noemt hem „een van de beschermheiligen van alle misplaatste, rare, onaangepaste, wonderbaarlijke, eigenaardigheden.”

 

Regisseur Paul Feig is diep bedroefd. „Dit is verschrikkelijk. Echt hartverscheurend. Paul was zo’n komisch genie. Van zijn Letterman-optredens tot zijn tv-shows en films, hij was zo origineel en hilarisch. En ook zo’n lieve man. Dit is een groot verlies voor comedy. Bedankt voor al het lachen, Paul.”

 

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl/entertainment