Peperduur medicijn voor Daniëlle (20) uit Hengelo toch kosteloos: "Ik leef hier echt van op".

12-07-2023 17:12

 

 

 

Danielle Stomps, hier met een zelfgemaakte tekening, heeft baat bij een experimenteel medicijn

Danielle Stomps, hier met een zelfgemaakte tekening, heeft baat bij een experimenteel medicijn.

RTV Oost / Harro Brouwer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daniëlle Stomps uit Hengelo heeft een hersentumor. Na verschillende behandelingen bleek alleen een bepaald medicijn nog te helpen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan van zo'n zevenhonderd euro per dag.
 

Het gezin Stomps dacht dat zorgverzekering Zilveren Kruis die kosten op zich zou nemen. Maar dat bleek niet het geval. Daniëlle krijgt namelijk een experimenteel medicijn voor haar aandoening. Het middel is wel geregistreerd, alleen niet voor mensen met deze vorm van kanker. En dus kwam er geen vergoeding van de zorgverzekeraar.
 
 


Goed nieuws:

 

Moeder Miranda en vader Rob zagen geen andere mogelijkheid dan een crowdfundingsactie beginnen om de hoge kosten te kunnen financieren. Maar toen kwam er toch nog goed nieuws uit onverwachte hoek. Van het behandelteam kreeg de familie Stomps te horen dat de farmaceut het middel zou blijven verstrekken. Kosteloos, net zoals die dat de eerste drie maanden had gedaan.
 

"Dat is heel goed nieuws voor ons", vertelt Miranda. Rob Stomps vult aan: "Het is fantastisch om je dochter zo te zien opleven." Daniëlle kan dat als geen ander beamen. "Ik merk dat ik meer energie heb."
 
 


DNA-onderzoek:


Het Prinses Maxima Centrum onderzoekt volgens de familie Stomps altijd of er nog mogelijkheden zijn waardoor de kwaliteit van leven er toch nog op vooruit kan gaan. En dat is met dit bestaande medicijn gevonden. Daniëlle: "Volgens mij wordt het vooral gebruikt bij mensen met bepaalde vormen van huidkanker." Maar uit een DNA-analyse bleek dat het middel haar ook zou kunnen helpen.
 
 
In een reactie laat zorgverzekeraar Zilveren Kruis weten dat het ministerie van VWS op advies van het ZorgInstituut bepaalt welke zorg en dus ook medicijnen, er in de basisverzekering zit. En dus door zorgverzekeraars mag worden vergoed. Een woordvoerder meldt schriftelijk: "Daarbij geldt ook nog dat een medicijn vergoed wordt voor de aandoening(en) waarvoor het getest is. In het geval van Daniëlle wordt het medicijn niet vergoed voor het type kanker dat zij heeft. Om dit voor elkaar te krijgen moet het medicijn door de farmaceut geregistreerd worden voor gebruik voor deze aandoening. Een dergelijk proces neemt uiteraard tijd in beslag."
 
 
 
 

Fiets:


In huize Stomps gloort er nu ondanks alles licht aan de horizon. "Deze ziekte kent veel downs, maar ook ups. Nu zitten we momenteel in een stijgende lijn. Daar genieten we volop van", legt vader Rob uit. Daniëlle voelt zich door de medicatie een stuk beter. Zo goed zelfs dat ze een nieuwe driewieler heeft gekregen, een fiets met elektrische ondersteuning. "Daar heb ik enorm naar uitgekeken", zegt ze. "Dan ben ik minder afhankelijk van anderen en kan ik er ook alleen op uittrekken."
 
 
 
 
 
 

Voor de Video van dit Artikel klik hier