Primeur: bacterieën sporen voor het eerst kankercellen op.

17-08-2023 17:19

 

 

Auteur: Kenneth Dee - hln.be/wetenschap-en-planeet

 

 

 

Getty Images

Foto: Getty Images.

 

 

 

 

 

Onderzoekers zijn er in geslaagd bacterieën zo te manipuleren dat ze kankercellen identificeren, zelfs op plekken waar kankers in de beginfase geen klachten geven zoals in de darmen. Het is de eerste keer dat zoiets gelukt is, de resultaten zijn gepubliceerd in Science.

 

Celtherapie zoals de techniek heet bestaat al even, het wordt al gebruikt om bepaalde ziektes te behandelen. Kort samengevat worden cellen in het lichaam van een patiënt gebracht om die te helpen een ziekte te bestrijden of te helpen bij de diagnose. Denk daarbij aan stoelgangtransplantaties bijvoorbeeld, waarbij darmbacterieën die worden ingebracht de darmflora herstellen. Maar kankercellen identificeren door levende cellen in het lichaam te brengen is wel een primeur.

 

 

Kanker zoeken:


Het team gebruikte CRISPR, een techniek om cellen heel precies te manipuleren, om de bacterie Acinetobacter baylyi om te vormen tot een biosensor. Het komt er op neer dat die bacterie vrij, rondzwevend DNA kan opvangen van kankercellen en dat combineert met het eigen genetisch materiaal dat ze van de onderzoekers heeft meegekregen. Dat koppelt ze met dat rondzwevend genetisch materiaal.

 

De bacterie ging op zoek naar KRAS-genen, die in 25 procent van de tumoren een defect bevatten waardoor die groeien. Het defect komt vrij veel voor bij long-, pancreas- en darmtumoren. Daardoor slaagden de onderzoekers er in kankercellen te vinden in de darmen van muizen.

 

Het onderzoek is veelbelovend, maar slechts een eerste stap. Het zou namelijk volgens de onderzoekers geweldig zijn om de techniek ook in te zetten om de kankercellen ook effectief te vernietigen.

 

 

Kijk: dit is een video waarin de onderzoekers uitleggen hoe hun nieuwe techniek (CATCH) werkt.

 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be