Primeur in de stad: giftige verf op Vrouwebrug in binnenstad Gouda ‘weggelaserd’.

26-08-2023 16:49

 

 

Auteurs: Stijn Tielemans, Florine Nesselaar - ad.nl/gouda

 

 

De giftige Chroom-6-verf op de Vrouwebrug, de toogbrug over de gracht van de Turfmarkt, laat Gouda weglaseren in plaats van deze weg te laten schuren.

De giftige Chroom-6-verf op de Vrouwebrug, de toogbrug over de gracht van de Turfmarkt, laat Gouda weglaseren in plaats van deze weg te laten schuren. 

Google Streetview.

 
 
 
 
 
 
 
 
UPDATE: De giftige Chroom-6-verf op de Vrouwebrug, de toogbrug over de gracht van de Turfmarkt, laat Gouda weglaseren in plaats van deze weg te laten schuren. De brug op deze manier van zijn verflaag ontdoen gebeurt voor de allereerste keer in de stad. ,,Stoer van Gouda.”
 
 
Als de klus geklaard moet worden met schuurpapier of een straalmachine, komen er stoffen vrij met daarin Chroom-6 deeltjes die giftig zijn. De gevaarlijke stof kan na blootstelling op termijn tot kanker leiden of een nadelig effect op de voorplanting veroorzaken.
 
 
Maar als een laser wordt gebruikt of bij het zogenoemde inductie-ontlakken, komen de giftige Chroom-6 deeltjes niet vrij. Gouda gaat die duurzame manier toepassen bij de Vrouwebrug. Die klus begint maandag 28 augustus en moet 1 september klaar zijn.
 

,,Door het verwarmen met laser en inductie komt de verf los van de leuningen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,De verwijderde verf wordt met een speciale stofzuiger en filtersystemen opgezogen.” Pontons, dat zijn drijvende platformen, en fijnmazige netten moeten de verfresten opvangen. Anders dan bij schuren, hoeft er geen tent over de brug te worden geplaatst.

 

Laserklus:


Aan zet om de verflaag te verwijderen, zijn Henrie van Buuren en zijn collega's van het bedrijf InVerse. Zij voeren de laserklus in Gouda uit. ,,Zo'n zeven jaar geleden zagen wij een filmpje op YouTube over het verwijderen van verf op deze manier op kleine schaal. Toen dachten we, hé, maar daar kunnen wij ook wel wat mee op bruggen”, vertelt Van Buuren.

 

Hoe dat precies werkt? ,,De verflaag verwijderen we eerst met inductie. We verwarmen de verflaag en halen 'm er in zijn geheel af. Daardoor blijven de giftige Chroom-6 deeltjes binnen die laag.” Vervolgens gaan de werkmannen met een laser over het staal van de brug. ,,We verdampen de rest van de laag en zuigen 'm op.”

 

Het liefst wordt Van Buuren en zijn team overal ingeschakeld om Chroom-6 houdende verf te verwijderen. ,,Maar mensen zijn nog terughoudend, puur en alleen omdat het een nieuwe techniek is. Nieuwigheid ligt gevoelig. Maar de laser-methode is een milieuvriendelijke oplossing. Het afval verdampt meteen en wordt opgezogen. De minimale afvalstoffen die overblijven, worden opgevangen in filters. Daarna blijft alleen nog schone lucht over.”

 

Gunstig:


Hij vervolgt: ,,Ik vind het heel stoer van Gouda dat zij met ons in zee gaan. Het is dé weg om innovaties als deze met elkaar voor elkaar te krijgen. Wij hebben Gouda nodig, zij slaan op de trom. Dat is gunstig voor ons. Het is de eerste gemeente waarvoor we dit zo serieus doen. We gaan zien wat het effect is: is Gouda hiermee daadwerkelijk geholpen bij het verwijderen van Chroom-6, en wat is de beste methode? Wij zijn er erg verguld mee.”

 

Gouda heeft in kaart gebracht dat in totaal achttien bruggen voorzien zijn van Chroom-6 houdende verf. Mensen die tijdens het werk veel met chroom-6 te maken hebben, lopen de grootste kans om ziek te worden. Verder bepaalt hoe vaak en hoeveel chroom-6 iemand binnenkrijgt of iemand ziek wordt en hoe ernstig.

 

Als aanstaande proef succesvol blijkt, kan Gouda de methode vaker gebruiken, ook om geld te besparen en overlast voor omwonenden te beperken. De nieuwe verf die op de brug komt, is gemaakt op biologische basis, en is dus milieuvriendelijker dan de traditionele verf.

 

 

 

Bron: www.ad.nl