Producent onkruidverdelger Roundup moet 1,5 miljard dollar betalen vanwege kanker na gebruik bij tuinieren.

19-11-2023 17:06

 

 

Auteur: Buitenlandredactie - ad.nl/buitenland

 

 

Een vrouw gebruikt onkruidverdelger Roundup van Monsanto.

Een vrouw gebruikt onkruidverdelger Roundup van Monsanto. 

Foto: REUTERS.

 

 

 

 

 

Monsanto, producent van de onkruidverdelger Roundup, is vrijdag door een rechtbank in de Amerikaanse staat Missouri veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 1,5 miljard dollar (circa 1,37 miljard euro) aan drie Amerikanen die kanker zouden hebben gekregen na gebruik van het middel. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het gaat om een van de grootste schadevergoedingen dit jaar in de Verenigde Staten.

 

James Draeger, Valerie Gunther en Dan Anderson kregen van de rechters in Jefferson City in Missouri samen een schadevergoeding van 61,1 miljoen dollar (55,9 miljoen euro) voor geleden schade en daarbij ieder nog eens een bedrag van 500 miljoen dollar (458 miljoen euro) om Monsanto te bestraffen. Bij de drie had zich een non-hodgkin lymfoom ontwikkeld en ze beweerden dat deze vorm van kanker het gevolg was van het jarenlang gebruik van Roundup bij het tuinieren.

 

 

 

Lees ook:

 

Geen meerderheid in EU voor verbod op onkruidverdelger glyfosaat

Geen meerderheid in EU voor verbod op onkruidverdelger glyfosaat

 

 

 

Chemiereus Bayer koopt claims rond Roundup af met twee miljard dollar

Chemiereus Bayer koopt claims rond Roundup af met twee miljard dollar

 

 

 

Chemieconcern Bayer, dat eigenaar is van Monsanto, heeft aangekondigd in beroep te gaan. Het bedrijf zegt in een verklaring dat de Amerikaanse milieu-autoriteiten Roundup en het belangrijkste bestanddeel glyfosaat nog altijd als veilig aanmerken. Ook bepaalden rechters dat het niet nodig was om waarschuwingen op de verpakking van de verdelger te plaatsen, aldus Bayer.

 

Het Duitse bedrijf heeft recent nog rechtszaken gewonnen over Roundup, maar tegelijk zijn er ook een aantal zaken waarbij de jury wel een verband zag tussen de onkruidverdelger en de ontwikkeling van kanker. De Duitse chemiereus nam Monsanto in 2018 over voor 63 miljard dollar (57,7 miljard euro) en erfde daarmee ook de vele rechtszaken rond Roundup. Het bedrijf reserveerde twee jaar geleden 16 miljard dollar (14,6 miljard euro) om zo’n 100.000 zaken op te lossen.

 

 

 

Bron: www.ad.nl