Raad Noordwijk wil Mobiele bus ter preventie borstkanker in alle dorpskernen.

03-02-2024 18:09

 

 

Auteur: Kim Martens - bollenstreekomroep.nl

 

 

 

 

 

 

Noordwijk – De fractie van GroenLinks heeft samen met vijf andere partijen een motie ingediend bij het college van B & W over de Mobiele bus ter preventie borstkanker. Ze roepen het college op om de bus makkelijk toegankelijk te maken voor iedereen door in iedere dorpskern, Noordwijkerhout, Noordwijk en De Zilk, de bus tijdelijk te plaatsen. De motie is in de raad unaniem aangenomen.

 

Momenteel staat de Mobiele bus enkel op de parkeerplaats aan de Northgodreef. Volgens de fracties is dit niet toereikend. Volgens raadslid Meiland van GroenLinks laat de busverbinding uit De Zilk te wensen over: ‘Noordwijk is met het openbaar vervoer slecht bereikbaar, vooral uit De Zilk. Dit is niet handig als we kijken met welke doelgroep we te maken hebben.’ Om de bus in iedere dorpskern te laten functioneren, is het nodig om een krachtstroomvoorziening aan te leggen. Dit moet volgens de indienende partijen overlegd worden met de organisatie, die het bevolkingsonderzoek uitvoert.

 

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. De ziekte komt het meest voor tussen de 50 en 75 jaar. Daarom worden vrouwen uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek in de Mobiele bus ter preventie borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die deelnemen een 50% kleinere kans hebben om te overlijden, dan vrouwen die niet meedoen. In totaal overlijden ieder jaar tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Deze argumenten wegen zwaar voor woordvoerder Meiland en de andere fracties: ‘Noordwijk wil gezonde burgers; dat is een kernwaarde. De drempel moet voor iedereen laag zijn om deel te nemen aan het onderzoek.’

 

 

 

 

Bron: www.bollenstreekomroep.nl