Rapport Lung Cancer Europe over de financiële impact van longkanker.

31-12-2023 12:11

 

 

Afbeelding rapport Lu CE

 

 

Dit rapport beschrijft de uitkomsten van een vragenlijst over de financiële gevolgen van longkanker. De vragenlijst is gemaakt door Lung Cancer Europe (LuCE) en werd ingevuld door 1161 deelnemers (834 mensen met longkanker en 327 mantelzorgers) uit 28 Europese landen.

 

 

De meeste deelnemers hadden zowel medische (73,5%) als niet-medische kosten (87,2%) als gevolg van longkanker.


De meest genoemde kosten zijn reizen om medische redenen (83,7%), huishoudelijke rekeningen zoals telefoonkosten of verwarming (77,3%) en verzorgingsproducten zoals pleisters, verbandmiddelen en crèmes (72,3%). Bovendien rapporteerde 62,9% een verminderd gezinsinkomen sinds de diagnose. De helft (49,5%) noemde een inkomensdaling van meer dan 30% vergeleken met het leven vóór de diagnose longkanker.

 

 

Financiële moeilijkheden:

 

  • 66,7% van de deelnemers ervaart financiële moeilijkheden door de longkanker
 
  • 45,7% had moeite met het betalen van de uitgaven met betrekking tot de ziekte
 
  • 36,8% vond het moeilijk om van het gezinsinkomen rond te komen door de ziekte
 
  • 31,6% had meer dan 20% van hun gezinsinkomen nodig om de uitgaven met betrekking tot de ziekte te betalen

 


Gevolgen voor de gezondheid:

 

Mensen met financiële problemen verklaarden dat ten minste één aspect van hun leven negatief werd beïnvloed door financieel economische gevolgen (88,4%).


De belangrijkste negatieve gevolgen had het op de geestelijke gezondheid (67,5%), levensstijl en sociale activiteiten (59,0%). Iets meer dan een kwart (26,5%) van de deelnemers (met of zonder financiële problemen) meldde dat ze om economische redenen een beslissing hadden genomen die hun zelfzorg of naleving van de behandeling beïnvloedde.

 

 

Ondersteuning en middelen:

 

Een groot aantal deelnemers verklaarde dat er in hun land geen financiële tegemoetkomingen of hulp beschikbaar waren voor mensen met de ziekte (39,2%) en mantelzorgers (46,7%). De belangrijkste steun kwam van dierbaren (30,4%), gevolgd door de publieke gezondheidszorg (21,6%) en sociale dienstverlening (20,6%). 40,8% van de deelnemers die hulp zocht bij de sociale diensten en 29,7% die steun zocht bij de gezondheidszorg, kreeg niet de hulp die ze nodig hadden. Steun voor kosten in verband met medicatie en gezondheidszorg werd genoemd als de financiële steun die het meest nodig was (53,0%)

 

LuCE roept zorgverleners op aandacht te hebben voor de financiële problemen die mensen kunnen krijgen door longkanker. LuCE roept de overheid in alle landen op om te zorgen voor betere financiële regelingen voor mensen met longkanker en hun mantelzorgers.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier