'Reinigingsbedrijf Venlo loost al jaren kankerverwekkende stoffen in de Maas'

28-07-2023 18:12

 

 

Personeel blootgesteld.

 
 
 
Hoogwater in de Maas bij Venlo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reinigingsbedrijf Claessen Tankcleaning in Venlo loost giftige stoffen zoals benzeen in de Maas en stelt medewerkers bloot aan gevaarlijke dampen en stoffen. De autoriteiten zijn hiervan op de hoogte.
 


Dat blijkt uit onderzoek van NRC. De krant sprak met medewerkers en zag diverse stukken in waarin bewijs van de misstanden wordt opgevoerd.

 

Gasmaskers:


Het bedrijf maakt tankwagens schoon, maar lapt daarbij alle veiligheidsregels aan zijn laars. Personeel wordt uitgerust met versleten en kapotte gasmaskers. Goed werkende, veilige maskers zijn in deze branche hard nodig, want de stoffen die verwijderd moeten worden zijn kankerverwekkend. Een affakkelinstallatie, waarmee een stof als benzeen kan worden verwijderd, is bij Claessen al jaren kapot, en sindsdien wordt de stof weggespoeld met water. Een vrijwel kansloze methode, want benzeen lost nauwelijks op in water.

 

De manier waarop medewerkers dat bij Claessen moeten doen, druist bovendien in tegen alle arbo- en milieuregels. De afgelopen jaren zijn volgens de krant medewerkers ernstig gewond geraakt. Zij moesten met ambulances naar het ziekenhuis worden weggevoerd.

 

 

In het riool: 


Ook het milieu heeft zwaar te lijden onder de werkwijze van het bedrijf. Op de website van Claessen Tankcleaning staat dat het bedrijf het milieu 'respecteert' en dat er volgens de 'geldende milieunormen' wordt gewerkt.

 

Maar het bedrijf loost volgens de bevindingen van de NRC de schadelijke stoffen gewoon in het riool. Wekelijks stromen tientallen liters giftige stoffen de Maas in.

 

 

'Autoriteiten doen weinig'


De autoriteiten hebben volgens de krant er weinig tegen kunnen uithalen. De omgevingsdienst RUD Limburg Noord, die toezicht moet houden op het milieu, deelt slechts waarschuwingen uit. De gemeente Venlo grijpt niet in, en verwijst naar de Arbeidsinspectie. De politie laat de zaak ook op zijn beloop.

 

Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie zegt in een reactie aan RTL Nieuws dat er 'juist bij dit bedrijf meerdere keren controles zijn uitgevoerd met het oog op bescherming van werknemers tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen'. "Naast ongevalsonderzoeken heeft de inspectie daar de afgelopen jaren nog gecontroleerd, waarbij er is gehandhaafd."

 

In 2022 vond er volgens de inspectie onderzoek plaats dat zich richtte op de hele branche van tankcleaners. Daarbij zijn 27 bedrijven geïnspecteerd, waaronder dit bedrijf. Er zijn in totaal 85 overtredingen geconstateerd. "In 96 procent van de gevallen is er gehandhaafd door middel van een waarschuwing of boeterapport", zegt de woordvoerder. "De bedrijven kunnen allemaal een herinspectie verwachten."

 

Directeur en eigenaar Michel Claessen zegt in een reactie op het artikel van NRC dat hij niet begrijpt dat 'journalisten zich hier druk om maken' en beschuldigt de NRC van 'stalken'.

 

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws