Robert Jan (28) verliest al zijn haar door chemo, maar dankzij collega’s staat hij niet alleen: ‘Had dit niet verwacht’.

22-09-2023 17:33

 

 

Auteur: Jasper van Loo - destentor.nl/zwolle

 

 

 

MET VIDEO: Medewerkers van brasserie In Den Hoofdwacht in Zwolle hebben hun hoofd kaal laten scheren om hun collega Robert Jan Kruiskamp (28) een hart onder de riem te steken. Hij is door chemokuren kaal. ,,Het is mooi om hem zo te zien lachen.”

 

Een paar maanden terug krijgt Robert Jan Kruiskamp opeens last van zijn lichaam. Na onderzoek blijkt hij teelbalkanker te hebben. Een zomer met chemokuren volgt, waardoor hij een kaal hoofd krijgt. Tijdens een borrel in een café ontstaat bij zijn horecacollega’s van In den Hoofdwacht, gevestigd aan de Grote Markt in het centrum van Zwolle, het idee om hun haar af te scheren.

 

 

Grote schok:


,,We hebben het tegen hem gezegd toen hij erg ziek was. Hij moest meteen hard lachen”, legt medewerker Jack de Olde (25) uit. ,,We willen hem steunen in deze moeilijke tijd. Je verwacht niet dat zo’n jong iemand dit overkomt. Het was voor ons een grote schok.” Ze willen hun haar afscheren als hij erbij kan zijn. Het uitzicht dat zijn collega’s hun hoofd kaal gaan scheren, zorgt bij hem voor afleiding en vrolijkheid in een zware periode.

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Pedro Sluiter
Foto: Pedro Sluiter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Belofte maakt schuld en dus worden er woensdagavond midden op het terras twee stoelen neergezet en halen kappers van de Zwolse zaak Bakkes op vrijwillige basis hun scharen en tondeuses tevoorschijn. Manager Julio Kremer (47) – die een lange zwarte staart heeft – gaat als eerste op de stoel zitten. ,,Ik sta hier honderd procent achter. Kanker is zo’n rotziekte”, zegt hij voor de knipbeurt.
 
 
 

Kouder om oren:


Tijdens het knippen klinkt er gelach van het terras en geregeld stoppen voorbijgangers om het tafereel te aanschouwen. Naderhand, als zijn haar gemillimeterd is, zegt Kremer er geen spijt van te hebben. ,,Het is wel wat kouder om mijn oren, maar ik zie Robert Jan heel erg genieten en lachen, en dat is erg mooi. De staart gaat naar Kika. Misschien kan er een pruik van gemaakt worden. Ik hoef niet meer mijn haren te kammen.”
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Pedro Sluiter
Foto: ,Pedro Sluiter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Zes andere collega’s nemen daarna plaats op een stoel. Enkele collega’s besluiten op het laatste moment toch te gaan zitten. Eén mannelijke collega doet dat niet. ,,Die is wat ijdel en staat soms als muzikant op het podium”, zegt De Olde. De vrouwelijk medewerkers willen hun haar niet millimeteren, maar een paar vrouwen besluiten tijdens de avond uit solidariteit wel een lok af te knippen.
 
 

Wat kaler:


Hendrik Karabagias ziet het met grote tevredenheid aan. ,,Dat kan wat kaler”, zegt hij een paar keer. De eigenaar van de brasserie laat deze avond niemand aan zijn zwarte haardos komen. ,,Ik maak niet deel uit van het team dat hier elke dag werkt. Daar ben ik nu blij mee”, grapt hij. Als de meeste medewerkers een kaal hoofd hebben, volgt er met hem daarbij een groepsknuffel. ,,Ik ben trots dat iedereen elkaar zo steunt en dat het team hecht is.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Pedro Sluiter
Foto: Pedro Sluiter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kruiskamp kan niet rouwig zijn dat de eigenaar niet meedoet. Hij staat tijdens de paar uur van de knipbeurten bijna altijd een grote glimlach op zijn gezicht te kijken. ,,Ik had niet verwacht dat ze het zouden doen. Echt heel bijzonder en mooi. Nu zie je dat het naast collega’s ook gewoon hele goede vrienden zijn. Een heel mooi lichtpuntje in een vervelende tijd.”
 
 

Kankervrij:


Ook omdat tijdens de knipbeurten door gasten wordt gevraagd een bedrag over te maken aan KWF Kankerbestrijding. Het gaat inmiddels beter met Kruiskamp. De chemo’s lijken te zijn aangeslagen. Volgende week moet hij nog een CT-scan ondergaan. ,,Als die goed is, ben ik officieel kankervrij. Deze week ben ik gelukkig weer begonnen met een paar uur werken.”

 

 

Voor de knipbeurt van de medewerkers (met in het midden Robert Jan Kruiskamp):

 
 
 
Pedro Sluiter
Foto: Pedro Sluiter.
 
 
 

 

Na de knipbeurt van de medewerkers:

 
 
Pedro Sluiter
Foto: Pedro Sluiter.
 
 
 
 
 

Voor de Video van dit Artikel klik hier