Ruim 2,2 miljoen euro van KWF voor drie UMCG-onderzoeken naar kanker.

14-07-2023 19:19

 

 

Auteur:: Lex Kloosterman - nieuws.umcg.nl

 

 

 

 

UMCG-onderzoekers Bart Cornelissen, Vincent van den Boom en Carolien Woolthuis hebben een bijdrage vanuit KWF gekregen voor hun fundamentele onderzoeken naar respectievelijk stralingsgevoelige medicijnen, genmutaties in acute myeloïde leukemie (AML) en de onderliggende biologie van AML.

 

 

Foto: Carolien Woolthuis en Vincent van den Boom.

 

 

 

 

 

Grote investering in fundamenteel onderzoek:


Waarom wordt de ene lichaamscel kwaadaardig en de andere niet? Waarom is de ene kankercel gevoelig voor behandeling en de andere niet? Waarom zaait de ene kankercel uit en de andere niet? KWF Kankerbestrijding investeert in totaal 14,7 miljoen in 23 nieuwe onderzoeken die zich richten op dit soort fundamentele kankervraagstukken. Het doel is achterhalen hoe kankercellen werken, wat hun zwakke plekken zijn en hoe we die kunnen benutten om kanker te bedwingen. Drie van deze onderzoeken vinden plaats in het UMCG.

 

 

Bart Cornelissen: Plaatselijke behandeling met stralingsgevoelige medicijnen:


Kankermedicijnen reizen vaak het hele lichaam door op weg naar hun doelwit (de tumor). Hierdoor kan gezond weefsel beschadigd raken. Dit kan vervelende bijwerkingen geven. Dr. Bart Cornelissen werkt samen met Wiktor Szymanski van de RUG aan een nieuwe manier om medicijnen uitsluitend in de tumor hun werk te laten doen. Hiervoor koppelt hij het medicijn aan een stof waardoor het onwerkzaam en onschadelijk wordt. Deze koppeling breekt door radioactieve straling, zodat men het medicijn plaatselijk kan laten vrijkomen door de tumor te bestralen (vaak al onderdeel van de behandeling). Cornelissen gaat op zoek naar de meest effectieve verbindingen en verwacht minstens één stralingsgevoelig geneesmiddel te ontwikkelen.

 

 

Vincent van den Boom: Ontrafeling van de rol van BCOR/L1 mutaties in leukemie:


Acute myeloïde leukemie (AML) is een ernstige vorm van bloedkanker die wordt veroorzaakt door veranderingen (mutaties) in het DNA. Mutaties in de BCOR en BCORL1 genen zijn geassocieerd met een slechte prognose voor AML-patiënten. Dr. Vincent van den Boom zal met behulp van hele specifieke veranderingen in het DNA (CRISPR-Cas technologie) gaan onderzoeken hoe deze mutaties gezonde bloedcellen doen veranderen in leukemiecellen. Hij wil hiermee nieuwe aangrijpingspunten ontdekken voor de behandeling van AML-patiënten.

 

 

Carolien Woolthuis: Biologische processen in nucleofosmine-gemuteerde acute myeloïde leukemie:


Voor de ontwikkeling van een meer gerichte en effectievere behandeling voor AML-patiënten is het essentieel dat we meer te weten komen over de onderliggende biologie van deze ernstige ziekte. Bij een groot deel van de AML-patiënten wordt in de leukemiecellen een mutatie in het nucleofosmine-gen gevonden. Deze mutaties leiden tot een veranderde lokalisatie van het nucleofosmine-eiwit in de cel. Dr. Carolien Woolthuis onderzoekt de celbiologische veranderingen die worden veroorzaakt door de nucleofosmine-mutatie en hoe dit kan leiden tot leukemie. De verkregen Young Investigator Grant wordt gefinancierd vanuit het Alpe d'HuZes/KWF fonds (Bas Mulder award) en biedt Carolien de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn op te zetten binnen de afdeling Hematologie.

 

 

 

Bron: www.nieuws.umcg.nl