Samenwerking Prinses Máxima Centrum & Western Ukrainian Specialized Children’s Medical Centre in Lviv, Oekraïne.

21-08-2023 17:32

 

 

 

 

 

 

 

De First Lady van Oekraïne Olena Zelenska woonde de ondertekening bij van het Memorandum of Understanding tussen de kinderoncologische centra van Nederland en Oekraïne. Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, Nederland, en het Western Ukrainian Specialized Children’s Medical Centre in Lviv, Oekraïne, zijn een officiële samenwerking aangegaan. Met deze samenwerking creëren beide centra een versnelde ontwikkeling naar nog betere behandelmogelijkheden voor kinderen met kanker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

First Lady Olena Zelenska bezocht dit weekend het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De First Lady wilde haar dank uitspreken aan Nederland en het Prinses Máxima Centrum voor de behandeling en opvang van Oekraïense kinderen met kanker. Dit bezoek maakt deel uit van het initiatief van de Top van First Ladies and Gentlemen, die sinds 2021 wordt geïnitieerd door de First Lady van Oekraïne. De top vindt dit jaar plaats op 6 september in Kiev en heeft als hoofdthema 'Geestelijke gezondheid: veerkracht en kwetsbaarheid van de toekomst'.

 

 

Bezoek:

 

Mevrouw Olena Zelenska bezocht enkele Oekraïense kinderen met kanker en hun families in Utrecht. De First Lady werd hartelijk begroet door de Oekraïense kinderen die zijn opgenomen in het centrum. Zij sprak haar dank uit aan de medewerkers van het Máxima voor de zorg voor de Oekraïense kinderen met kanker en was verheugd om het mooie gebouw te zien. Het Prinses Máxima Centrum heeft hulp aangeboden om zorg en behandeling te bieden aan deze kinderen met kanker, direct na het begin van de oorlog. De behandeling van kinderen met kanker moet altijd doorgaan, er is maar één ding belangrijk: genezing. In totaal zijn 95 Oekraïense kinderen in behandeling (geweest) in het Prinses Máxima Centrum. Mevrouw Olena Zelenska was aanwezig bij de ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) door de directeuren van beide ziekenhuizen in Utrecht en Lviv. De delegatie werd verder gecompleteerd door: Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, Barbara Goezinne, van het Ministerie van Volksgezondheid, Edwin Paalvast, Chief International Markets Royal Philips en Mildred Klarenbeek, van de Vereniging Kinderkanker Nederland (VKKN).

 

 

Samenwerking:

 

De samenwerking tussen de twee kinderoncologische centra biedt mogelijkheden voor de uitwisseling van professionals voor training en samenwerking. Kinderen die speciale oncologische behandelingen nodig hebben en/of deelnemen aan een klinische studie die niet in Lviv kan worden uitgevoerd, kunnen worden doorverwezen naar het kinderoncologisch centrum in Nederland. De officiële ondertekening van het MoU door Gita Gallé MSc, raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum, en Roman Kizyma MD MSc, hoofd van de kliniek voor kinderoncologie en SCT en directeur van het Oekraïens kinderziekenhuis in West-Oekraïne, vond plaats via een videoverbinding.

 

Gita Gallé, raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum: 'In onze gewaardeerde samenwerkingsverbanden streven we ernaar de beste en innovatieve zorg te bieden aan kinderen met kanker. En daarvoor is internationale samenwerking cruciaal om de zorg en het onderzoek te verbeteren. Deze samenwerking is een belangrijke kans om enerzijds onze kennis en ervaring te delen met kinderoncologische professionals in Oekraïne en anderzijds het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor kinderen met kanker te versnellen door dit samen te doen.’

 

Roman Kizyma, directeur van het Western Ukrainian Specialized Children’s Medical Centre in Lviv: 'Het Prinses Máxima Centrum heeft sinds het begin van de Russische invasie enorme inzet en toewijding getoond om Oekraïense kinderen met kanker te helpen. Meer dan 90 ernstig zieke kinderen werden geëvacueerd naar Utrecht om de best mogelijke kankerzorg te krijgen. Met het ondertekenen van deze overeenkomst hebben ons centrum in Lviv en onze patiënten een sterke partner om onze samenwerking in patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs tussen kinderoncologen uit Oekraïne en Nederland voort te zetten.’

 

 

 

Bron: www.prinsesmaximacentrum.nl