Sein op groen voor hospice en logeerhuis in Lemelerveld.

10-08-2023 17:11

 

 

Auteur: Hans Keesmaat -  destentor.nl/dalfsen

 

 

 

In de oude dokterswoning aan de Blikman Kikkertweg in Lemelerveld zal een Hospice en Logeerhuis worden gevestigd. Het streven is dat de deuren begin 2024 kunnen worden geopend voor gasten. Afgebeeld v.l.n.r. zijn bestuursleden Johan Neppelenbroek, Janny Velthuis en Irma Hegeman in de achtertuin van de woning.

In de oude dokterswoning aan de Blikman Kikkertweg in Lemelerveld zal een Hospice en Logeerhuis worden gevestigd. Het streven is dat de deuren begin 2024 kunnen worden geopend voor gasten. Afgebeeld v.l.n.r. zijn bestuursleden Johan Neppelenbroek, Janny Velthuis en Irma Hegeman in de achtertuin van de woning. 

Foto: Enzio Ardesch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het gecombineerde hospice annex logeerhuis gaat er komen in Lemelerveld. Het ‘bijna-thuis-huis’ opent naar verwachting begin volgend jaar zijn deuren in de voormalige woning van dokter Goede, die daar ook zijn praktijk had. Het beoogde woonhuis aan de Blikman Kikkertweg 1 kwam alsnog beschikbaar doordat de eigenaren besloten het te schenken aan de inmiddels gevormde stichting.
 
 
Dat was een onverwachte meevaller voor het stichtingsbestuur, want eind vorig jaar constateerde de initiatiefgroep nog dat de aankoop van het pand niet haalbaar was. ,,We hadden meerdere lokale sponsors en toezeggingen van fondsen, maar het leek te hoog gegrepen”, aldus Johan Neppelenbroek, een van de initiatiefnemers. ,,We waren al op zoek naar alternatieven toen de familie Lenferink besloot het pand te schenken voor deze bestemming.” Daar is het bestuur heel blij mee, want ze vinden zowel de locatie als het gebouw perfect. ,,Een bijzondere plek aan de rand van het centrum, met een huiselijke sfeer waar je heel gemakkelijk even binnenloopt, zelfs voor een kwartiertje”, aldus bestuurslid Irma Hegeman.
 

Want laagdrempeligheid is een van de uitgangspunten voor de bijzondere combinatie van een hospice en een logeerhuis, waarvan ons land er slechts een handvol kent. Janny Velthuis is de bedenker van het plan. Zij wordt straks de coördinator. “In mijn huidige baan als mantelzorgconsulent merkte ik dat hier behoefte aan is: een plek in je eigen dorp waar mensen mogen overlijden – het hospice – of waar je voor korte tijd kunt herstellen van bijvoorbeeld een operatie, wanneer er thuis niet voldoende zorg en aandacht voorhanden is. Maar ook om overbelaste mantelzorgers een adempauze te geven. Tot dusver moeten Lemelervelders voor een hospice naar Dalfsen, Raalte of Hardenberg, en een logeerhuis is er al helemaal niet. Terwijl het juist zo belangrijk is dat inwoners, vaak oudere mensen, contact kunnen blijven houden met familie en dorpsgenoten.”

 

 

Hartverwarmend:


Ze besloot samen met een goede vriend, de inmiddels overleden Koos de Vries, de mogelijkheden te onderzoeken. Dat resulteerde in januari 2022 in een eerste gesprek met familie Lenferink. Aanvankelijk leek deze locatie niet haalbaar, maar door de schenking wordt het alsnog mogelijk om het plan verder uit te werken. “Ze vinden het een hartverwarmend initiatief, dat gaf de doorslag”, weet Velthuis. Dat gold ook voor de reacties uit het dorp. Neppelenbroek: ,,We hebben inmiddels een lijst met maar liefst 36 mogelijke vrijwilligers. En we hebben nog niet eens een concrete oproep gedaan.” Die gaat er overigens wel komen, want de initiatiefgroep wil dit najaar een informatiemiddag en -avond houden.

 

De komende maanden wordt het gebouw, dat net als de stichting Hospice en Logeerhuis Sam gaat heten, aangepast aan de nieuwe bestemming. De benedenverdieping, waar het hospice komt, krijgt een badkamer en wordt rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ook de verdieping, waar het logeerhuis wordt ondergebracht, ondergaat wat aanpassingen, zoals een invalidentoilet en een traplift. Een grote verbouwing is niet aan de orde in het recentelijk nog bewoonde huis, maar voor de herinrichting en de exploitatie is wel geld nodig. Momenteel worden nieuwe sponsors geworven en fondsen aangeschreven en hoopt men op bijdragen van inwoners en lokale ondernemers. Ook de gemeente Dalfsen is positief over het plan.

 

 

Het stichtingsbestuur, dat naast Neppelenbroek, Hegeman en Velthuis bestaat uit Annet van der Kolk en Vincent Kemper, hoopt het gebouw begin volgend jaar in gebruik te nemen. Het wordt vooral gerund door vrijwilligers. 

 

Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden via info@hospice-logeerhuissam.nl