Shaft-acteur Richard Roundtree op 81-jarige leeftijd overleden.

26-10-2023 17:23

 

 

Auteur: Showredactie - ad.nl

 

 

Richard Roundtree.

Richard Roundtree. 

Charles Sykes/Invision/AP

 
 
 
 
 
 
 
 
Richard Roundtree, de acteur die in 1971 wereldberoemd werd door de titelrol in de film Shaft, is dinsdag overleden in zijn huis in Los Angeles, melden diverse media. De oorzaak was alvleesklierkanker, zei zijn manager. Roundtree, een van de eerste actiehelden van kleur op het witte doek, was 81.
 
 
De actiefilm Shaft maakte overigens niet alleen Roundtree beroemd. De gelijknamige titelsong, uitgevoerd door Isaac Hayes, won in 1973 de Academy Award voor het beste originele nummer. Het nummer omschreef hoofdpersoon Shaft als ‘een seksmachine voor alle chicks’.
 

Na Shaft maakte Roundtree met Charlton Heston en Ava Gardner deel uit van de all-star cast van de rampenfilm Earthquake (1974). En hij speelde naast Clint Eastwood en Burt Reynolds in City Heat (1984). Een van zijn laatste grote filmrollen was die van officier van justitie in Seven (1995).

 

Roundtree maakte ook uitstapjes naar het kleine scherm. Zo verscheen hij in zestig afleveringen van de soapserie Generations (1990) en speelde hij een privédetective in vijf afleveringen van Desperate Housewives (2004).
 
 
 

Samuel L. Jackson:

 

Acteur Samuel L. Jackson laten weten gebroken te zijn door het overlijden van Roundtree. De acteur schrijft op Instagram dat het verlies een ‘diep gat’ in zijn hart achterlaat. Roundtree keerde als de beroemde privédetective John Shaft ook terug in de remakes in 2000 en 2019, waarin Jackson zijn neef en de nieuwe Shaft speelt. Volgens Jackson zal het personage altijd de ‘creatie’ van zijn voorganger zijn.
 

De acteur ziet Roundtree voor zich in de hemel met zijn jas die ‘wappert in de wind’ terwijl de Shaft-theme van Isaac Hayes op de achtergrond speelt. ‘Hou van jou, broer.’

 

 

Voor het Bericht van Instagram klik hier

 

 

 

Bron: www.ad.nl