Sproetenbus twee weken in IJmuiden. Vroegtijdig opsporen van kanker.

16-01-2024 17:50

 

 

Auteur: Van onze verslaggever - ijmuidercourant.nl

 

 

De sproetenbus stond eerder in Zaandam.

De sproetenbus stond eerder in Zaandam.

Foto Erik Rietman

 
 
 
 
 
 
 
Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Om dat vroegtijdig op te sporen doet de sproetenbus bijna twee weken IJmuiden aan. Inwoners kunnen gratis een verdachte plek laten controleren.
 
 
 
 

Vanaf dinsdag 16 tot en met zondag 28 januari 2024 staat de Sproetenbus op het parkeerterrein Kennemerplein aan de Kennemerlaan in IJmuiden. 

Opgeleide medewerkers maken een scan van een verdachte plek.

 
 
 
 
Deze scan wordt beoordeeld door een van onze dermatologen. Binnen ongeveer twee weken ontvangt men de uitslag via een beveiligde e-mail of van één van de huisartsen van de sproetenbus.
 
 
De sproetenbus is niet helemaal nieuw. In de zomer van 1989 werd in vier Zuid-Hollandse badplaatsen al een experiment op het gebied van huidkankerscreening uitgevoerd. In een mobiele onderzoeksruimte werd op vier zaterdagen een groot aantal mensen onderzocht.

De uitslagen van deze onderzoeken waren toen al verontrustend. Al een aantal jaren stijgt het aantal personen met huidkanker fors. Volgens de prognose van het IKNL krijgen in 2032 ongeveer 156.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben. In 2019 waren dit 118.000 nieuwe diagnoses en in 1989 56.000.

 

Met de sproetenbus wordt geprobeerd een groot aantal huidaandoeningen vroegtijdig op te sporen. 
 
 
 

Wie gratis een scan wil laten doen kan online een afspraak maken.