Steeds minder mannen doen mee aan onderzoek darmkanker: ’Deelnemen is essentieel’.

01-03-2024 15:38

 

 

Auteur: OLOF VAN JOOLEN - elegraaf.nl/nieuws

 

 

 

AMERSFOORT - Mannen die niet meedoen aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker denken ten onrechte dat de test onnodig is wanneer ze geen klachten hebben. Ze ontnemen zichzelf zo de kans op vroegtijdige ontdekking van de ziekte en mogelijke genezing.

 

 

Bevolkingsonderzoek: zelfafnameset voor onderzoek naar darmkanker.

Bevolkingsonderzoek: zelfafnameset voor onderzoek naar darmkanker.

Foto: ANP / HH.

 
 
 
 
 
 
Dat stelt de Maag Lever Darmstichting (MLDS) die zich hier ernstig zorgen over maakt nu het aantal mannen dat meedoet aan het bevolkingsonderzoek daalt. Hoewel mannen een grotere kans hebben darmkanker te krijgen dan vrouwen doen minder mannen mee aan het bevolkingsonderzoek waaraan iedereen van 55 jaar en ouder kan meedoen. Ruim een derde van de mannen neemt niet deel.
 
 

Vies:

Uit een enquête in opdracht van de MLDS blijkt dat ze geen monster van hun ontlasting insturen omdat ze het vies vinden. Bijna de helft van de niet-deelnemers voelt zoveel schaamte over het onderzoek dat ze er met niemand over praten. Daarnaast ziet deze categorie mannen de noodzaak van het bevolkingsonderzoek niet in wanneer ze geen klachten hebben.
 

Die is er volgens Mariël Croon van de MLDS echter wel degelijk. „Darmkanker is na longkanker de kankersoort waar de meeste mensen aan sterven. Jaarlijks treft het zo’n 12.000 Nederlanders, 4500 van hen overleven het niet”, zegt de directeur van de belangenorganisatie „Het bevolkingsonderzoek maakt tijdige ontdekking, soms al in een voorstadium van kanker, mogelijk. Dan is behandeling vaak kansrijk. Daarom is meedoen aan het bevolkingsonderzoek essentieel.”

 

Poliepen:

Het bevolkingsonderzoek richt zich niet alleen op het vinden van mensen met darmkanker, de test spoort ook poliepen op. Die zijn het voorstadium van de ziekte. Poliepen kunnen zich in tien tot vijftien jaar ontwikkelen tot darmkanker. Daarom is het volgens de Maag Lever Darm Stichting belangrijk dat iedereen elke twee jaar meedoet. Hoe eerder een poliep ontdekt wordt, des te beter.

 

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker bestaat tien jaar. Dankzij de test konden 192.000 mensen in een voorstadium van darmkanker of met darmkanker worden opgespoord. In hoeverre het bevolkingsonderzoek de sterfte aan darmkanker heeft verlaagd, is nog niet bekend. Deze cijfers worden later dit jaar bekend gemaakt.

 

Volgens KWF Kankerbestrijding is zeventig procent van de patiënten die dikkedarm- of endeldarmkanker krijgen na vijf jaar nog in leven. Na tien jaar bedraagt het overlevingspercentage 57 procent.

 

 

Bron: www.telegraaf.nl