Stefanie (37) werd gediagnosticeerd met agressieve baarmoederhalskanker en herviel twee keer: “Een week na haar huwelijk kreeg ze weer slecht nieuws.”

27-09-2023 17:59

 

 

Auteur: Dylan Vermeulen  - hln.be/gent

 

 

Stefanie herviel twee keer nadat ze werd gediagnosticeerd met een agressieve baarmoederhalskanker

Stefanie herviel twee keer nadat ze werd gediagnosticeerd met een agressieve baarmoederhalskanker.

Foto: rv.

 
 
 
 
 
 
Zo’n twee jaar geleden stortte de wereld van Stefanie (37), haar man Maarten en hun twee kindjes in toen er een agressieve baarmoederhalskanker werd vastgesteld. Aanvankelijk kwam er goed nieuws, maar intussen herviel de goedlachse vrouw al twee keer. De strijd wil ze absoluut niet opgeven, dus start ze tussen haar behandelingen door ook met verschillende therapieën. Om haar daarin te steunen, lanceren enkele dichte vrienden een steunactie. “Hoe oneerlijk kan het leven zijn?”
 
 
 
Het nieuws kwam twee jaar geleden als een donderslag bij heldere hemel. Regelmatige controles bij de gynaecoloog eindigden steeds met geruststellend nieuws, tot Stefanie (37) onverwachts werd gediagnosticeerd met een zeldzame en agressieve vorm van baarmoederhalskanker. “De tumor zat net te diep om zichtbaar te zijn door een uitstrijkje.”
 
 

Zware maanden:


Er volgden enkele zware maanden van chemo, bestralingen, een hysterectomie en en een zeer zwaar herstel. Niet alleen de wereld van Stefanie stond stil, maar ook die van haar partner Maarten en hun twee kinderen Riese (9) en Rone (7). “Tijdens de behandelingen verbleven Riese en Rone een half jaar bij de grootouders. Dit maakte deze periode nog veel zwaarder voor iedereen, want er kwam nog eens een immens gemis bovenop. Maar het was nodig, want Stefanie was enorm verzwakt door de behandelingen en heeft zich samen met Maarten zoveel mogelijk afgeschermd van mogelijke kansen op besmettingen. Zelfs een verkoudheid zou al levensbedreigend kunnen geweest zijn”, klinkt het bij goede vrienden Elke en Gail.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Stefanie vecht na twee jaar nog steeds hard.
Stefanie vecht na twee jaar nog steeds hard. 

Foto: rv.

 
 
 
 
 
Stilaan kwam Stefanie erbovenop. Het was ook weer veiliger om de kindjes naar huis te laten komen. Meer goed nieuws volgde, want de eerstvolgende PET-scan was zuiver. Stefanie voelde zich geleidelijk aan beter en vond wat meer energie om verschillende activiteiten terug op te nemen, weliswaar minder dan vroeger en met meer rustpauzes. Het gezin ging zelfs op vakantie, met als hoogtepunt het huwelijksaanzoek van Maarten. Maar drie maanden later viel Stefanie onverwachts van haar roze wolk. Een nieuwe PET-scan onthulde uitzaaiingen in de lymfeklieren.
 
 
 

Huwelijk:


Er volgden opnieuw heel zware chemo’s. “De oncoloog omschreef dit als een atoombom op haar lichaam. Die atoombom moest alle cellen vernietigen zodat men daarna een stamceltransplantatie kon doen. De oncoloog wilde twee stamceltransplantaties doen, wat haar een kans van 50 procent zou geven op een positieve afloop. Omdat Stefanie’s lichaam echter niet genoeg stamcellen aanmaakte, kon er maar één uitgevoerd worden.” Zoals gebruikelijk kwam er opnieuw een scan, met positief resultaat. Het koppel ging meteen aan de slag met het plannen van hun huwelijk. “Ik denk dat veel mensen het gevoel hadden dat hun leven na dit mooie moment nu echt opnieuw van start kon gaan.”

Amper een week na hun huwelijk moest Stefanie terug een PET-scan ondergaan. Voor de derde keer kwam er slecht nieuws. Deze keer waren er verkleuringen zichtbaar in het bekken. Deze mokerslag betekende het begin van een nieuwe reeks behandelingen. “Omdat ze echt alles willen proberen, gaan ze tussen de behandelingen door ook volop inzetten op alternatieve therapieën. Deze therapieën hebben jammer genoeg een hoog prijskaartje. Daarom hopen we op de hulp van anderen. Om Stefanie, Maarten, Riese en Rone een hart onder de riem te steken, hopen wij hen financieel zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen aan de hand van een steunactie.”

 

 

 

Wie ook zijn of haar steentje wenst bij te dragen, kan dit doen op volgende link: Steunactie voor Stefanie

 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be