Strijdlust beloond: Muriel mag politici overtuigen waarom borstkankeronderzoek anders moet.

09-06-2023 17:38

 

 

Auteur: Serena Hofman - ad.nl/gouda

 

 

Muriel van der Draaij (51) uit Gouda mag na het zomerreces in de Tweede Kamer vertellen waarom het bevolkingsonderzoek naar borstkanker anders moet. Daarna volgt een debat.

Muriel van der Draaij (51) uit Gouda mag na het zomerreces in de Tweede Kamer vertellen waarom het bevolkingsonderzoek naar borstkanker anders moet. Daarna volgt een debat. 

Muriel van der Draaij / Hollandse Hoogte / ANP XTRA

 
 
 
 
 
 
 
 
Het is Muriel van der Draaij (51) gelukt. Ze mag in Den Haag vertellen waarom zij vindt dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker anders moet. Zie diende een burgerinitiatief in, dat nu leidt tot een debat in de Tweede Kamer. Bijzonder, want slechts twintig Nederlanders gingen haar voor.
 
 
Wekenlang pijnlijke, blauwe borsten, huilbuien en extreme pijn na een ouderwetse mammografie. Dat hoeft niet en moet dus echt veranderen, vindt Van der Draaij uit Gouda. En wel door vrouwen in ieder geval de keuze te geven voor een druk-informatie-gestuurde mammografie of een alternatief. Bij dit eerste onderzoek wordt de kracht die wordt gebruikt om borsten plat te drukken, aangepast op de specifieke borst.
 
Nu wordt het onderzoek juist standaard uitgevoerd met een kracht-informatie- gestuurde mammografie. Hierbij worden de borsten met grote kracht tussen twee platen gedrukt, om een evenredige dikte te bereiken voor een goede röntgenfoto. Met dus vaak pijn tot gevolg. Van der Draaij: ,,Ik was verbolgen, als dat echt zo erg is, waarom doen we dit onderzoek dan nog op deze manier?”
 
 

Ruim 100.000 handtekeningen:


De petitie die Van der Draaij opstartte, werd ruim 100.000 keer ondertekend, bleek eind maart 2023. Daarom ging de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven met haar verzoek aan de slag, onder meer door de handtekeningen via een steekproef te controleren op fraude. Ook is een voorwaarde dat het onderwerp de laatste twee jaar niet door de Tweede Kamer is besproken.

 

Dat onderzoek heeft het initiatief van de Goudse glansrijk doorstaan, net als de beoordeling door de vaste commissie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Donderdagavond bleek dat het advies van de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven is aangenomen. Dat betekent dat het burgerinitiatief na het zomerreces in een plenaire vergadering aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.

 

 

 

Zelf hoor ik veel, dat na een slechte ervaring vrouwen niet meer meedoen

Muriel van der Draaij

 
 
 
 
Van der Draaij: ,,Heel mooi nieuws. Het betekent wel dat ik een speech moet gaan schrijven, van vijf minuten. Hoe lang het debat erna zal duren, is afwachten. Het ligt eraan hoeveel Kamerleden aanwezig zijn.”
 
 

Aandacht:


Van der Draaij is duidelijk tevreden dat ze iets kan betekenen voor vrouwen die borstkankeronderzoek moeten doorstaan. Alle aandacht voor het onderwerp is meegenomen, maar voor haarzelf? ,,Ik ben het de ondertekenaars verplicht en daarom ook zo blij dat het op de politieke agenda komt.”

 

 

De Goudse pleit ervoor om drie of vier onderzoekscentra in te richten met nieuwe onderzoeksvormen, waaronder druk-informatiegestuurde mammografie. Gekoppeld aan verder onderzoek naar (pijn)ervaring.
 

In 2021 ontvingen ruim 1,2 miljoen vrouwen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Bijna 900.000 deden mee, dat is ongeveer 73 procent van de opgeroepen vrouwen, blijkt uit cijfers van bevolkingsonderzoek Nederland. Van die vrouwen, ervaart 5 procent extreme pijn tijdens of na het onderzoek.

 

 

 

Muriel van der Draaij eind maart in de Tweede Kamer, ze biedt Fonda Salah (D66), Zohair El Yassini (VVD) en Pepijn van Houwelingen (FvD)   haar petitie tegen onderzoek via mammografie aan.

 

Muriel van der Draaij eind maart in de Tweede Kamer, ze biedt Fonda Salah (D66), Zohair El Yassini (VVD) en Pepijn van Houwelingen (FvD) haar petitie tegen onderzoek via mammografie aan. 

Foto: Muriel van der Draaij.

 
 
 
 
 
 
 
Van der Draaij: ,,Je kunt zeggen, dat is slechts een klein percentage, maar het gaat toch om tienduizenden vrouwen. Ruim 25 procent haakt bovendien af. Waarom is mij niet precies bekend, het kan een bewuste keuze zijn, maar ook angst. Zelf hoor ik veel, dat na een slechte ervaring vrouwen niet meer meedoen.”
 

En juist dat meedoen, blijkt belangrijk. In Nederland waren in 2021 71 onderzoekcentra voor het bevolkingsonderzoek borstkanker en van elke 1000 onderzochte vrouwen, krijgen er 26 een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek. 6362 gevallen van borstkanker werden in 2021 opgespoord.

 

 

 

Bron: www.ad.nl