Studie koppelt blootstelling aan PFAS-chemicaliën aan hogere kans op kanker bij vrouwen.
Auteur: Marlies van Leeuwen - ad.nl/gezond
Exterieur van Chemours-fabriek in Dordrecht, die PFAS gebruikt in het productieproces.
Foto: Jeffrey Groeneweg.
Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van gegevens die van 2005 tot 2018 zijn verzameld via een monitoringsprogramma van het CDC, waarbij meer dan tienduizend mensen betrokken waren. De wetenschappers keken naar kankerdiagnoses en de niveaus van PFAS en fenolen in bloed en urine van de deelnemers.
Lees welke producten je beter kunt mijden om minder PFAS binnen te krijgen.
hierWijdverspreid:
Het is bijna onmogelijk om blootstelling aan PFAS te vermijden, omdat de chemicaliën zo wijdverspreid zijn in het milieu. Ze kunnen niet op natuurlijke wijze worden afgebroken en kunnen in water, bodem, lucht en voedsel achterblijven. In Nederland worden de stoffen ook veel aangetroffen, met name rond de fabriek Chemours in Dordrecht. Die gebruikt bij de chemische productie al zes decennia PFAS. In die omgeving wordt zwemmen in sommige plassen afgeraden, net als het eten van zelf gevangen vis en groenten uit eigen tuin. Afgelopen vrijdag deed ic-arts Diederik Gommers nog aangifte tegen Chemours, samen met duizenden anderen.
De verbanden tussen PFAS en eierstok- en baarmoederkanker werden door de onderzoekers in de VS vooral gezien bij witte vrouwen, terwijl verbanden tussen chemische stoffen die bekend staan als fenolen en borstkanker vooral werden gezien bij zwarte vrouwen. De onderzoekers vermoeden dat dat verschil komt door andere voedingsgewoonten en de nabijheid van vervuilde drinkwaterbronnen. Vrouwen met een hogere blootstelling aan een chemische stof die PFDE heet, bleken twee keer zo vaak een melanoomdiagnose te hebben gekregen, en bij twee soortgelijke stoffen was dat ‘bijna’ twee keer zo vaak.
Schadelijk voor de gezondheid:
De studie bewijst niet dat blootstelling aan PFAS en fenolen leidt tot deze kankerdiagnoses, stellen de onderzoekers, maar het is een sterk teken dat de chemicaliën een rol spelen en verder onderzocht moeten worden.
Al langer is bekend dat de blootstelling aan PFAS schadelijk kan zijn voor de gezondheid. ‘PFAS kunnen nadelige invloed hebben op de leverfunctie en de werking van het immuunsysteem. Ook kan het leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte, schadelijk zijn voor de voortplanting en de ontwikkeling van het ongeboren kind (iets lager geboortegewicht). Twee vormen van kanker (nier- en testiskanker) worden in verband gebracht met een hoge blootstelling aan PFOA', schrijft de gemeente Dordrecht op haar website.
De bodem onder chemiebedrijven DuPont en Chemours is al zeker dertig jaar zwaar verontreinigd (video)
Bron: www.ad.nl