Studie stelt: koffie verkleint kans dat darmkanker terugkomt aanzienlijk.

24-03-2024 17:48

 

 

Foto: Shutterstock.

 

 

 

 

Wie darmkanker heeft of gehad heeft, doet er goed aan om elke dag twee tot vier koppen koffie te drinken. Dat verkleint de kans dat de ziekte terugkomt aanzienlijk, blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in International Journal of Cancer.

 

Het onderzoek werd door Britse en Nederlandse wetenschappers uitgevoerd bij 1.719 patiënten die aan darmkanker leden of geleden hadden. Daar bleek dat de invloed van het drinken van koffie aanzienlijk is. Hoe meer koffie de patiënten dronken, hoe kleiner de kans werd dat de ziekte weer opspeelde. Wie minstens vijf kopjes per dag drinkt, heeft zo bijvoorbeeld 32 procent minder kans op hervallen dan wie minder dan twee kopjes tot zich neemt.

 

Volgens professor Ellen Kampman van de universiteit van Wageningen, die het onderzoek leidde, keert darmkanker terug bij een op de vijf mensen die de diagnose krijgen. “Het is dan ook intrigerend dat dit onderzoek suggereert dat het drinken van drie tot vier koppen koffie het terugkomen van darmkanker kan verminderen”, zegt ze in The guardian.

 

 

Sterke associatie:

Al benadrukt ze wel dat het in de studie gevonden verband tussen regelmatig koffie drinken en de ziekte een sterke associatie is, en geen oorzakelijk verband. “We zijn echter hoopvol dat de bevinding correct is omdat het dosisafhankelijk lijkt te zijn. Hoe meer koffie er gedronken wordt, hoe groter het effect.”

 

Het is niet de eerste keer dat onderzoek erop wijst dat koffie het risico op kanker vermindert. Zo is al in meerdere studies aangetoond dat het risico op lever- en baarmoederkanker erdoor verlaagt en zijn er aanwijzingen dat hetzelfde zou kunnen gelden voor mond-, keel-, strottenhoofd- en huidkanker.

 

Maar waarom net koffie dat effect heeft, dat blijft een mysterie. “We begrijpen het niet”, zegt professor Marc Gunter van het Imperial College in Londen, ook in The guardian. “Maar de resultaten zijn veelbelovend omdat ze kunnen wijzen op een manier om de prognose en overleving van darmkankerpatiënten te verbeteren. Koffie bevat honderden biologisch actieve bestanddelen die antioxidatieve eigenschappen hebben en mogelijk daardoor beschermen tegen darmkanker. Koffie verlaagt ook de ontstekings- en insulinespiegel – die in verband worden gebracht met de ontwikkeling en progressie van darmkanker – en kan mogelijk gunstige effecten hebben op het darmmicrobioom. We hebben echter meer onderzoek nodig om dieper in te gaan op de biologie van waarom koffie zo’n effect zou kunnen hebben op de prognose en overleving van darmkanker.”

 

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be