Tara Kant (40) kreeg 3 keer de diagnose kanker: ‘Positiviteit heeft mij bij alle behandelingen enorm geholpen’.

28-08-2023 17:38

 

 

 

Tara Kant met haar boek Gehecht.

Tara Kant met haar boek Gehecht. 

Foto: Tara Kant.

 
 
 
 
 
 
 
HARDERWIJK Slechts 28 jaar was Tara Kant (40) toen ze de diagnose borstkanker kreeg. In de tien jaren die volgden, kreeg ze nog twee keer een kankerdiagnose. Toch liet Tara de moed niet zakken, en zette ze haar verhaal op papier. Het boek met de titel Gehecht is het resultaat. ,,Dit boek uitbrengen is mijn ultieme droom.”
 
 
Tara’s nachtmerrie begon in 2012, toen haar vriend, nu man, een knobbel in haar borst voelde. Voor de zekerheid liet ze het controleren in het ziekenhuis. Na een mammografie, biopt en een echo werd duidelijk dat het niet zo onschuldig was als Tara stiekem nog had gehoopt. ,,Toen de arts binnen kwam lopen, wist ik het: dit is niet goed.” Het behandelingstraject dat volgde, verliep volgens het boekje: ,,Ik werd kaal, kreeg een borstamputatie en hormoontherapie.” Tara doorstond dit allemaal en genas.
 
 

Ik wist dat als ik het niet zou doen, dat ik het wellicht niet zou overleven.

 
 
 
Drie jaar na de diagnose kon Tara haar haren net weer in een staartje binden, toen ze een knobbel in haar oksel voelde. ,,Alles begon opnieuw.” Voor de tweede keer doorstond Tara chemokuren en operaties. ,,De artsen ontdekten uitzaaiingen in mijn lymfeklieren, dus die hebben ze verwijderd.” Hierdoor werden de bestralingen extra zwaar. De artsen voorspelden dat dit Tara op lange termijn fysieke klachten op zou leveren. Een keuze had Tara niet: ,,Ik wist dat als ik het niet zou doen, dat ik het wellicht niet zou overleven.”
 

De kanker verdween, maar die fysieke klachten bleven helaas niet uit. In 2017 werd ze afgekeurd voor haar werk, vanwege de pijn. ,,Ik vond dat eigenlijk nog moeilijker dan de diagnoses.” Tara heeft in Barneveld gewoond, maar woonde op dit moment met haar vriend in de nieuwbouwwijk Drielanden in Harderwijk. ,,‘s Ochtends vertrok iedereen naar werk en iedere week stond er wel ergens een ooievaar in de tuin. Ik voelde me niet meer op mijn plek en werd er verdrietig van.” Daarom besloten Tara en haar vriend te emigreren naar Budapest.

 

Op de dag van de verhuizing kreeg Tara in alle hectiek een telefoontje van de dermatoloog. Een week eerder had ze een plekje weg laten halen op haar buik. ,,Het bleek een melanoom (een vorm van huidkanker, red.) te zijn.” Voor deze behandeling waren twee operaties nodig. ,,Toen dat was afgerond, konden we eindelijk vertrekken.”
 
 
 

Heel langzaam heb ik alles op papier kunnen zetten en werd het een verhaal.

 

 

De afgelopen vier jaar zijn de controles allemaal goed geweest, maar haar baan had Tara niet terug en de fysieke pijn bleef. ,,Ik zat met mijn ziel onder mijn arm.” En dus besloot ze alles op te gaan schrijven wat ze had meegemaakt in de afgelopen tien jaar. ,,Schrijven en dichten deed ik toch al heel graag. Heel langzaam heb ik alles op papier kunnen zetten en werd het een verhaal.” Via via belandde haar manuscript uiteindelijk bij een literair agent, die er wel iets in zag. Zo ging het balletje rollen.
 
 
 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
 
Foto: Carolien Weststrate.
 
 
 
 
 
 
Tara haalt veel voldoening uit het werken aan haar boek. ,,Eigenlijk doe ik nu te veel, daar heb ik dan ook wel last van, maar het boek uitbrengen is echt mijn ultieme droom. Het geeft me zo veel vreugde en energie.” Tara kijkt dan ook ontzettend uit naar de dag dat haar boek uitkomt, op 1 september. ,,Ik ben best een beetje zenuwachtig wat mijn familie en vrienden ervan zullen vinden. Ik ben er zo lang mee bezig geweest, dat ik nu ga twijfelen: is het wel mooi of spannend genoeg?”
 
 
 

Mensen om mij heen waren soms ook wat ongemakkelijk.

 

 

Voor reacties als: ,,Ik heb echt respect voor je”, vreest Tara meer. ,,Het heeft geen zin om de hele tijd stil te staan bij de pijn. Je wil niet dood, dus ga je er positief in.” Van nature is Tara een nuchter en positief persoon. ,,Die positiviteit heeft mij enorm geholpen om door de behandelingen heen te komen. Mensen om mij heen waren soms ook wat ongemakkelijk. Dan waren ze bijvoorbeeld bang dat ik zomaar zou gaan huilen. Doordat ik relaxed was, vonden zij het ook niet moeilijk om met mij om te gaan.”
 

Daarnaast benadrukt Tara ook dat ze geen boegbeeld wil zijn voor mensen met kanker. ,,Ik kan geen medisch advies geven. Ik ben alleen maar ervaringsdeskundige.” Tara hoopt vooral dat mensen steun kunnen vinden in haar verhaal. ,,Uiteindelijk doe ik ook maar wat.”

 

 

 

Wat hierna komt, zien we dan wel weer.

 
 
 

Angst voor een nieuwe diagnose heeft de nuchtere Tara niet. ,,Het kan natuurlijk nog best wel een keertje terugkomen. Maar ik hoop dat ik dan wat ouder ben en een fijn leven heb kunnen hebben.” Tara twijfelt er niet over of ze de behandeling nog een keer aan zou kunnen gaan. ,,Maar wat hierna komt, zien we dan wel weer. Het boek uitbrengen is mijn ultieme droom. Al moet ik ze gratis weggeven, omdat ze niet verkopen; voor mij is het al een succes.”
 
 
 

Op 29 augustus 2023 presenteerde Tara haar boek in de Boterlap in Ermelo

 

Gehecht is vanaf 1 september 2023 te koop via tarakant.nl, bol.com en de (online) boekhandel. 

 

Op de Instagrampagina @words.by.tara deelt Tara updates rondom het boek en haar gedichten.

 

 

Sophie van der Velden.