TE OUD VOOR HET HPV-VACCIN? 'OOK IK WIL GEEN BAARMOEDERHALSKANKER, MAAR DAN MOET IK WEL BETALEN'.

09-10-2023 17:42

 

 

Auteur: GABY BOTERKOOPER - linda.nl/meiden

 

 

hpv-dossier vaccinatie opiniestuk

 

 

 

 

 

Ben je voor 1996 geboren? Dan heb jij geen uitnodiging gekregen om gratis het HPV-vaccin te halen. En die ga je ook niet krijgen, omdat er een leeftijdsgrens gesteld is. De enige manier om wél gevaccineerd te worden, is er zelf flink voor dokken.

 


Wij zijn het daar op de redactie van LINDA.meiden niet mee eens, want hállo: het gaat wel over je gezondheid.

 

 

Dit artikel is onderdeel van het LINDA.meiden-dossier over HPV. 

 

Meer weten?

 
 

HPV-DOSSIER

 
 
 
 
 
 

VACCIN:

 

Begin 2023 hebben ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) ontvangen. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. Ben je ouder dan dat, maar wil je de prik wel? Dan kost dat je minimaal 350 euro.
 

En dat voor prik(ken) die je kunnen beschermen tegen zes verschillende soorten kanker. Iets waar veel mensen van boven de 27 waarschijnlijk graag tegen beschermd zijn, maar niet voor kunnen (of willen) betalen. Terwijl de reden dat de leeftijdsgrens bestaat niet eens heel veel te maken heeft met de werking van het vaccin. 

 

Daarover lees je hier meer.

 

 

 

OPROEP:

 

Wij willen ons hard maken voor het verschuiven van de leeftijdsgrens voor de vaccinatie (naar 30 jaar), het vervroegen van het krijgen van een uitstrijkje (naar 27 jaar) of het drastisch verlagen van de prijs van het vaccin. Want waarom zouden mensen die precies tussen die leeftijden invallen een groter risico moeten lopen?
 

Mensen op onze redactie die voor 1996 geboren zijn, vertellen hoe zij zich voelen over de leeftijdsgrens en het feit dat ze moeten betalen voor iets wat zóveel verschil kan maken voor hun gezondheid.

 

LINDA.meiden hoofdredacteur Mandy Woelkens (34): “Inmiddels is het een aantal jaar geleden dat de brief op mijn mat viel. Ik werd bijna dertig en in Nederland betekent dat (vrij laat als je het mij vraagt) dat je opgeroepen wordt om een uitstrijkje te maken.
 

Aangezien ik destijds dertig worden nogal een ding vond, heb ik de brief op de stapel gelegd en er iets te lang niet meer naar gekeken. Toen ik uiteindelijk besloot wel te gaan, zat het niet goed. Ik had nog nooit van HPV gehoord en het gesprek dat ik voerde met de arts is een grote blur. Er werd iets over verschillende stadia uitgelegd en welke PAP ik had en wat mijn behandeling zou zijn. Was het vaccin er al maar eerder en had ik die maar gekregen. Want de ellendige molen waar ik toen in kwam, was geen fijne.

 

 

Het vaccin kan ook voor mensen die een geboortejaar hebben vóór 1996 relevant zijn. Aangezien wij in vergelijking met andere Europese landen al aan de late kant zijn met de oproep op je 30e, lijkt het me dat als mensen het vaccin willen dat ze dit moeten kunnen krijgen. Gezondheid mag niet op die manier een prijskaartje hebben. De gevolgen zijn veel te groot als het uitstrijkje niet goed blijkt te zijn.”
 

Senior redacteur LINDA.meiden Gaby (27): ‘Toen ik las dat ik nét buiten de boot viel voor de vaccinatieoproep vond ik dat zo oneerlijk. Jaren geleden kon ik de prik halen, maar vonden mijn ouders nog dat er te weinig onderzoek naar was gedaan. Zelf was ik te jong om echt een mening te hebben en besloot ik het op aanraden van hen niet te doen.

 

Nu wil ik niets liever. Ik wil namelijk geen baarmoederhalskanker of één van de andere vijf soorten kanker die je kunt krijgen, maar het voelt oneerlijk dat ik daar flink voor moet dokken. Alleen maar omdat ik een paar maanden te vroeg ben geboren. Waarom zou je het risico willen lopen dat mensen die het geld (er) niet voor (over) hebben uiteindelijk ziek kunnen worden?”
 
 
 
 

Lees ook: 

 
 
Thumbnail voor What the prik? Dít is alles wat je moet weten over HPV en de vaccinatie
 
 
 
 
 
 
 
 
Chef online redactie Aimee (27): “Slechts één maand scheelt het, of ik had wél aanspraak kunnen maken op de gratis HPV-vaccinatie. En dat voelt flink lullig. Vooral dat een ander ergens een grens trekt, waardoor ik nu zo’n 450 euro moet dokken als ik wel zo’n vaccinatie wil. Ook voor mij geldt: toen ik de prik kon halen, was het nieuw en onbekend, dus besloten mijn ouders het nog even te laten. Niet wetende dat ik uiteindelijk uitgesloten zou worden.
 

Nu ben ik 27 en mag ik geen HPV-vaccinatie, maar de oproep voor een uitstrijkje laat ook nog drie jaar op zich wachten. Ik zie zoveel meiden om mij heen die nu al te maken krijgen met onrustige cellen en een HPV-besmetting die niet automatisch wordt opgeruimd. Dus laten we alsjeblieft de mensen die dolgraag zo’n vaccinatie willen niet buitensluiten. Voor onze gezondheid.”

 

LINDA.meiden redacteur Misha (33): “Wat een onzin. Dit is de tweede keer dat ik naast het vaccin grijp door mijn leeftijd. De prik is toch bedoeld om mensen van vruchtbare leeftijd te beschermen tegen HPV? Waarom wordt er dan een gigantische groep buitengesloten om iets lulligs als een ‘verkeerd’ geboortejaar.”
 

Grafisch vormgever digital LINDA. Tom (30): “Het buitensluiten van een bepaalde groep mensen doet me heel erg denken aan dat je als homo tot voor kort geen bloed mocht doneren. Dat je iets niet mag zonder dat er een goede reden achter zit. Waarom moeten wij, alleen maar omdat we iets ouder zijn, gelijk de volle mep betalen voor precies dezelfde risico’s?”

 

LINDA.nl redacteur Michelle (27): “Ik was een jaar of 14 toen ik voor mijn HPV-vaccinatie mocht, maar ik had geen idee wat dat precies inhield en waar het voor was. De roddel ging dat je er onvruchtbaar van kon worden. Ga ik echt niet doen, dacht ik dus. Maar nu – als volwassen vrouw – heb ik spijt. Te jong voor een uitstrijkje en nét te oud voor een gratis prik. Vraag ik de huisarts hoe het zit, dan word ik doorverwezen naar de GGD en andersom. Waar is de leeftijdsgrens op gebaseerd, en waarom val ik nu overal buiten? Wat áls?”
 

Wij maken ons bij LINDA.meiden hard om die leeftijdsgrens wél te laten verschuiven naar 30 jaar of de leeftijd voor het uitstrijkje te verschuiven naar 27 jaar.

 

 

Ben jij het daar mee eens? Teken dan onze petitie hier.

 

 

 

Bron: www.linda.nl