Tom is ongeneeslijk ziek en wil nog één keer Bløf zien op uitverkochte Zwarte Cross, krijgt hij een kaartje?

08-07-2023 13:54

 

 

Auteur: Wout Dusseldorp - gelderlander.nl/aalten

 

 

Tom van Beusekom aan zijn keukentafel in Bredevoort. Uit de telefoon die voor hem ligt klinkt de muziek van BLØF. Zijn lievelingsband die Tom heel graag zou zien op de Zwarte Cross, helaas had hij geen kaartjes. Nu meldt de Feestfabriek zich eom hem alsnog aan een plek bij het podium te helpen.

Tom van Beusekom aan zijn keukentafel in Bredevoort. Uit de telefoon die voor hem ligt klinkt de muziek van BLØF. Zijn lievelingsband die Tom heel graag zou zien op de Zwarte Cross, helaas had hij geen kaartjes. Nu meldt de Feestfabriek zich eom hem alsnog aan een plek bij het podium te helpen. 

Foto: Theo Kock.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tom van Beusekom is ongeneeslijk ziek. Maar een bucketlist heeft de 32-jarige Bredevoorter niet. Alhoewel? Een optreden van zijn lievelingsband BLØF in praktisch zijn achtertuin? Dát kan hij niet aan zich voorbij laten gaan. Eén probleem: de Zeeuwen spelen op de Zwarte Cross en daar is geen ticket meer voor te krijgen.

 

De Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross, heeft in reactie op Toms verhaal aangeboden dat hij met zijn ouders en zijn beste vriend toegang krijgt tot het concert van BLØF. Zo gaat Toms wens alsnog in vervulling. Op social media reageerden ook veel lezers die Tom wilden helpen. Medewerkers van de Zwarte Cross wilden zelfs  hun eigen dagkaart afstaan. Dat is nu dus niet meer nodig omdat de organisatie Tom al helpt. 

 

 

Waarom Tom niet ‘gewoon’ naar een show van BLØF gaat uit de volle concertagenda van de band? ,,Omdat ver reizen er voor mij niet in zit. Dat kost te veel energie. Maar een optreden in zo’n beetje mijn achtertuin, dat moet lukken”, zegt de Bredevoorter over de show op de Zwarte Cross, die op iets meer dan 7 kilometer afstand wordt gehouden.

 

Tom kreeg een jaar geleden te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. ,,Mij werd verteld dat ik nooit meer beter zal worden. Ik heb slokdarmkanker en die is uitgezaaid. Ik sta nog onder behandeling, maar dat is allemaal levensverlengend. Genezen zit er helaas niet in.”

 

 

Positief:


Zijn vooruitzichten zijn somber, maar Tom is zelf het tegenovergestelde. Thuis aan de keukentafel in Bredevoort oogt hij energiek. ,,Door mijn ziekte ben ik noodgedwongen al aan mijn pensioen begonnen. Het grote genieten dat de meesten doen als ze in de zestig zijn, moet ik nu allemaal proberen te doen.”

 

Een optreden meepakken van BLØF is daar een goed voorbeeld van. De Zeeuwse band betekent heel veel voor Tom. ,,Al voor mijn ziekte was ik fan van ze.

 

Maar sinds ik de diagnose gekregen heb, raken hun teksten me nog meer.”

 

Hij zet het nummer Ondersteboven van BLØF op. Uit de speaker van Toms telefoon klinkt zanger Paskal Jakobsen.

 

 

Geef je maar over:


Aan de stroming en de harde wind


Er is toch niets meer aan te doen

 

Tom kijkt voor zich uit. ,,Ik lag boven op bed en had net de diagnose gekregen, toen ik dit lied hoorde. Dat raakt je dan wel hoor.”

 

 

Toeval:


Dat zijn lievelingsband eind juli in Lichtenvoorde staat, hoorde Tom bij toeval. ,,Een kameraad van me had het gezien en vroeg me of ik het wist. Nee, dus. Anders had ik uiteraard geprobeerd direct kaartjes te kopen.”

 

Daarom zette hij een bericht op Facebook. ,,Mijn vrouw zei eerst: ‘Je moet geen oproep plaatsen. Kort voor het festival begint, komen er vast kaartjes te koop’. Maar ja, dat is wel een gok. Liever weet ik het zeker, dus heb ik toch iets op Facebook gezet. Dat is wel beetje dubbel, want ik wil niet overkomen als iemand die zijn hand ophoudt. Maar dit is wel dé kans voor mij om BLØF nog een keer live mee te maken.”

 

Hoewel hij al reacties heeft gekregen, zijn hem nog geen kaartjes aangeboden. ,,Wel zijn er mensen die me naar de Wensambulance verwijzen. Heel lief bedoeld, maar dat is echt voor mensen die terminaal én bedlegerig zijn. Zover is het bij mij gelukkig nog niet, dus ik ben ‘gewoon’ op zoek naar kaartjes.”

 

Of hem dat nog gaat lukken? ,,Ik sta daar positief in”, zegt Tom. ,,Dat doe ik met alles. Negativiteit heeft geen zin. Ik richt me liever op leuke dingen, dan dat ik me druk maak over wat allemaal niet kan.”

 

 

Tumorhumor:


Daarom helpt hij ook bij het organiseren van een bijeenkomst voor jongvolwassenen met kanker in de Achterhoek. ,,Die groepen zijn hier nauwelijks, terwijl ze wél heel hard nodig zijn. Mensen van mijn leeftijd met kanker hebben heel andere behoeften dan kinderen of ouderen met deze ziekte.”

 

Praten met lotgenoten is volgens hem daarom heel fijn, humor helpt daar bij. ,,Tumorhumor noem ik het wel eens. Want een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”, zegt Tom lachend. ,,En omdat ik niet weet hoeveel dagen ik nog heb, wil ik iedere dag genieten.”

 

 

 

Tom van Beusekom zet het nummer 'Ondersteboven' van BLØF op op zijn telefoon.

Tom van Beusekom zet het nummer 'Ondersteboven' van BLØF op op zijn telefoon. 

Foto: Theo Kock.

 

 

 

 

Bron: www.gelderlander.nl