UT zoekt deelnemers voor onderzoek naar vermoeidheid na borstkanker.

02-11-2023 17:05

 

 

 

 

 

Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan de gevolgen van een borstkankerbehandeling bestuderen. Steeds meer patiënten genezen na diagnose en behandeling, maar meer dan driekwart van hen houdt nadien last van vermoeidheidsklachten. Wat is daar aan te doen? Daarvoor is nader wetenschappelijk onderzoek nodig. De universiteit is op zoek naar deelnemers. Het gaat daarbij om de vergelijking tussen de vermoeidheid van vrouwen die borstkanker hebben gehad én van vrouwen die geen borstkanker hebben gehad.


Er is nog weinig aandacht voor de invloed van de gevolgen van de ziekte en de behandeling op het leven na borstkanker. Tijd om dat aan te pakken, want vermoeidheid achteraf komt vaak voor. Tachtig procent van de mensen met kanker ervaart namelijk vermoeidheid. Een op de vijf is zelfs nog extreem vermoeid tien jaar na de diagnose.

 


Vragenlijst:


De onderzoekers van de UT hebben een vragenlijst opgesteld om de ervaring en de invloed van vermoeidheid in kaart te brengen. Om die vragenlijst verder te testen zijn ook de ervaringen van vrouwen nodig die géén borstkanker hebben gehad. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat op hetzelfde moment iemand meedoet die vermoeidheid ervaart na de behandeling voor borstkanker en dat de ander geen kanker gehad heeft.


In eerder onderzoek gaven de deelnemers aan dat de vermoeidheid anders is dan voor de borstkanker. Vanwege dat verschil willen de UT onderzoekers ex-borstkankerpatiënten samen met een vriendin, buurvrouw, collega, of (schoon)zus mee laten doen aan het onderzoek.

 

 

 

 

Bron: www.rtvoost.nl/nieuws