Utrecht in Inkt: Lienke (35) gaf zichzelf moed met een tattoo tijdens haar chemotherapie.

13-08-2023 10:50

 

 

Auteur: Carmen Nelissen - rtvutrecht.nl/nieuws

 

 

RTV Utrecht / Carmen Nelissen.

 

 

 

 

 

Hoef en Haag - "Ik was vaak bang om dood te gaan. En überhaupt bang. Dan zei mijn man tegen mij: 'regenbogen'.


Toen ik 29 was, kreeg ik de diagnose bijnierkanker. Dat is een hele zeldzame kanker. De kans dat je het krijgt, is één op de miljoen. En je overlevingskansen zijn iets minder dan 50 procent. Dus ja, dat is wel heftig.


Je kiest voor het leven, natuurlijk. Dus twee jaar lang chemopillen. Niet wetende wat die twee jaar voor je gaan betekenen.


Het is zo'n dikke, witte pil. Echt zo'n vieze grote, met van die letters erop. Op het hoogtepunt moest ik twaalf van die pillen per dag.


Ik was heel erg misselijk en moe. Kotsen, diarree. Het werd ook steeds erger. En je hebt geen rustdagen tussendoor. Hoe houd je dat twee jaar lang vol? Ja, dat weet ik nu ook niet meer. Geen idee.

 

 

Eigenlijk wilde ik 'm zetten als beloning. Maar ik wist niet eens of ik er dan nog zou zijn.

 

Lienke.

 

 

 

Ik wilde de tattoo eerst pas zetten als de chemo voorbij was. Als een soort beloning na twee jaar. Maar als je elke dag chemo moet en de dagen sluipen voorbij en je weet niet eens of je er over twee jaar nog bent… Ik dacht: waarom zou ik wachten? Toen liet ik hem na één jaar zetten.


De regenboog heeft voor mij een bijzondere betekenis gekregen. Ik moest heel vaak naar het ziekenhuis. En elke keer onderweg zag ik wel een regenboog. Een echte, of eentje op een busje, of wat dan ook.


Voor mij betekende het dat het op een gegeven moment goed zou komen. Het had ook een christelijke lading. Het gaf me hoop. Het gaf me een symbool om aan vast te houden als ik te diep in mijn angsten of verdriet wegzakte. Zo van: het komt goed. En dan ga je 'm echt overal zien.


Het is het handschrift van mijn man. Haha, ja hij heeft heel goed geoefend op de letters. Hij schrijft eigenlijk niet zo netjes, van die hanenpoten.


Hij werkte echt als opsteker voor mezelf. Hoe? Ehm, het zit op je lijf, je ziet het. Kanker zit ook in je lijf, daar heb je geen controle over. Maar over die tattoo heb je wél controle. Jij bepaalt het. Misschien is dat het wel."

 

 

 

 RTV Utrecht / Carmen Nelissen.

 

 

 

 

 

 

Bron: www.rtvutrecht.nl/nieuws