Vaccin toont potentieel aan bij het vertragen van terugval van KRAS-gemuteerde pancreas- en colorectale kankers.

10-01-2024 17:59
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alle patiënten die de hoogste dosis kregen, vertoonden significante T-celreacties die correleerden met een significante vermindering van het risico op terugval
 
 
Een vaccin toonde potentieel aan om terugval van KRAS-gemuteerde pancreas- en colorectale kankers te voorkomen bij patiënten die eerder een operatie hadden ondergaan, volgens een fase I-studie onder leiding van onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature Medicine .
 

In het onderzoek ontvingen patiënten met pancreas- en colorectale kanker, waarvan werd aangenomen dat ze een hoog risico op terugval liepen, maximaal 10 doses van het ELI-002-vaccin gericht op KRAS G12D- en G12R -mutaties. T-celreacties werden waargenomen bij 84% van alle patiënten en bij 100% van degenen in de twee cohorten met de hoogste dosis, inclusief degenen die de aanbevolen Fase II-dosis van 10 mg kregen.

 

T-celreacties waren voorspellend voor reducties in tumorbiomarkers en ctDNA-klaring, en ze correleerden met een 86% reductie in risico op terugval of overlijden. Voor patiënten boven het mediane T-celresponsniveau was de mediane recidiefvrije overleving nog niet bereikt, vergeleken met 4,01 maanden in de groep met een T-celresponsniveau onder de mediaan. Dit was een statistisch significante verbetering.
 
 
 
 
Portretfoto van Shubham Pant, MD
Foto: Shubham Pant, MD.
 
 
 
 
 

“Patiënten die een operatie hebben ondergaan voor alvleesklierkanker lopen nog steeds het risico op een terugval van de ziekte, zelfs nadat ze de chemotherapie hebben beëindigd. Dit geldt vooral voor patiënten die positief zijn voor circulerend tumor-DNA (ctDNA), waardoor ze een hoger risico lopen op terugval”, zegt hoofdonderzoeker Shubham Pant, MD , universitair hoofddocent Gastro-intestinale Medische Oncologie . “Wanneer deze patiënten terugvallen, is de ziekte niet te genezen, dus dit is zeker een gebied waar nog niet wordt voldaan aan de behoefte.”

 

De multicenter AMPLIFY-201-studie evalueert ELI-002, een op de lymfeklieren gericht kankervaccin dat is ontworpen om de kans op deze terugval te verkleinen door T-cellen te 'trainen' om KRAS- mutaties te herkennen, waardoor ze KRAS- mutante cellen kunnen identificeren en elimineren . ELI-002 is ook een kant-en-klaar vaccin, wat betekent dat het niet speciaal voor elk individu hoeft te worden samengesteld. KRAS -gemuteerde kankers vormen ongeveer een kwart van alle solide tumoren, waaronder 90% van de pancreaskankerpatiënten, die meestal de G12D- mutatie hebben.
 

Geen enkele patiënt ondervond dosisbeperkende toxiciteiten, cytokine-release-syndroom of enige andere tijdens de behandeling optredende bijwerkingen van welke aard dan ook boven graad 3. De meest voorkomende bijwerkingen van welke graad dan ook waren vermoeidheid (24%), reactie op de injectieplaats (16%) en myalgie ( 12%).

 

Vijfentwintig patiënten namen deel aan het onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Hiervan was 84% ​​blank, 8% Aziatisch en twee patiënten hadden een niet-gerapporteerde etniciteit. De patiënten waren voor 60% vrouw. Alle 25 hadden eerder een operatie of een andere procedure ondergaan die curatief was bedoeld, en zeven hadden eerder bestralingstherapie ondergaan.
 

“Het is nog vroeg, maar we hebben enkele veelbelovende resultaten gezien dat dit vaccin veel van deze patiënten kan helpen een terugval te voorkomen, wat de overleving zou kunnen vergroten”, aldus Pant. “Het toonde ook een gunstig veiligheidsprofiel, wat spannend is.”

 

De resultaten van deze studie hebben geleid tot een fase II-studie die later dit jaar zal beginnen, met een nieuwe formulering van ELI-002 die zich richt op aanvullende KRAS- mutaties. Voorlopige gegevens uit dit onderzoek werden in 2023 gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) en op de speciale conferentie over pancreaskanker van de American Association for Cancer Research (AACR).
 
 

 

Deze proef werd ondersteund door Elicio Therapeutics. 

 

 

3D-weergave van het menselijke lymfestelsel

 

 

 

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom