Vergeet de sportschool: kort maar krachtig bewegen verkleint al kans op kanker.

31-07-2023 17:38

 

 

 

Auteur: Jeannette Kras - scientias.nl

 

 

 

Al langer is bekend dat lichaamsbeweging de kans op allerlei soorten kanker verkleint, maar goed nieuws: daarvoor hoef je je mogelijk niet per se uren in het zweet te werken in de sportschool. Slechts 4,5 minuut intensieve beweging kan de kans op sommige kankersoorten al met een derde verminderen.

 

Australische onderzoekers gebruikten data van 22.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar, die niet of nauwelijks sportten. Zij droegen een activitytracker om hun dagelijkse beweging te meten. Vervolgens legden de onderzoekers de medische dossiers ernaast tot zeven jaar na de meting om te kijken hoeveel mensen kanker kregen.

 

Tijd voor VILPA:


De resultaten waren opzienbarend: slechts 4 tot 5 minuten intensief bewegen werd gelinkt aan een substantieel lager kankerrisico, vergeleken met de mensen die totaal niet bewogen. Het gaat om intensieve, kortdurende fysieke activiteit, die normaal in het dagelijks leven voorkomt. Denk aan rennen naar de bus, het dragen van zware boodschappentassen of buitenspelen met de kinderen. In het Engels wordt het Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity genoemd, afgekort tot VILPA.

 

“VILPA is een beetje alsof je de principes van High-Intensity Interval Training (HIIT) toepast in je dagelijks leven”, zegt hoofdonderzoeker professor Emmanuel Stamatakis van de University of Sydney. Hij zegt dat mensen die niet bewegen een groter risico lopen op onder meer borst- en darmkanker, maar tot nu toe was niet duidelijk wat de invloed is van minder gestructureerde vormen van intensieve fysieke activiteit.

 

 

4,5 minuut is genoeg:


“We weten dat de meerderheid van de mensen van middelbare leeftijd niet regelmatig sport, wat hun risico op kanker vergroot, maar nu hebben we met activitytrackers kunnen kijken naar de impact van korte uitbarstingen van fysieke activiteit als onderdeel van het dagelijks leven”, aldus Stamatakis.

 

“Het is opmerkelijk dat het verhogen van de intensiteit van dagelijkse activiteiten voor slechts 4 tot 5 minuten per dag, uitgevoerd in korte uitbarstingen van 1 minuut, is gelinkt aan een afname van het risico op kanker met 18 tot 32 procent voor kankersoorten die gelinkt zijn aan fysieke activiteit.”

 

 

Hoe meer, hoe beter:


Wie 3,5 minuut intensief bewoog per dag had 18 procent minder kans op kanker in het algemeen. Dat liep op tot 32 procent bij bewegingsgerelateerde kankersoorten voor degenen die de 4,5 minuut intensieve beweging per dag haalden. De grootste winst is er tussen helemaal niet bewegen en dagelijks een paar minuten, maar wie meer beweegt, ziet de kans op kanker nog verder dalen.

 

De studie toont overigens alleen aan dat er een verband is, dat hoeft niet per se causaal te zijn. Maar de onderzoekers benadrukken dat het een erg sterke link betreft en ze verwijzen naar eerdere studies die aantoonden dat deze korte intensieve activiteit leidt tot een snelle verbetering van de conditie, wat een mogelijke biologische verklaring is voor het afgenomen kankerrisico. Andere verklaringen zijn dat fysieke activiteit de insulinegevoeligheid verbetert en chronische ontstekingsniveaus laat afnemen.

 

 

Gezond gewicht:


“We moeten dit verband verder onderzoeken met robuustere studies, maar het lijkt erop dat VILPA een veelbelovende goedkope manier is om de kans op kanker te verkleinen bij mensen die het moeilijk vinden om gestructureerd sporten vol te houden”, aldus Stamatakis.

 

Professor Karen Canfell, directeur van het Daffodil Centre, een samenwerkingsverband tussen Cancer Council NSW en de University of Sydney, zegt eveneens dat regelmatig bewegen een belangrijke manier is om kanker te voorkomen, vanwege de directe fysiologische voordelen, maar ook indirect omdat het helpt om op een gezond gewicht te blijven.

 

 

Dertien soorten kanker:

 

“Meer dan 1800 kankerdiagnoses in Australië dit jaar zijn waarschijnlijk het directe gevolg van een gebrek aan fysieke activiteit, terwijl er nog veel meer gevallen indirect gelinkt zijn aan te weinig beweging vanwege de link met obesitas, ook een risicofactor voor kanker”, aldus Canfell, die niet meewerkte aan het onderzoek. “Deze nieuwe studie toont aan dat hoe meer je beweegt met een hogere intensiteit als onderdeel van je dagelijks leven, hoe kleiner het risico op kanker. Dat geldt vooral voor de dertien soorten die in verband worden gebracht met fysieke inactiviteit”, besluit de professor.

 

En het is natuurlijk een kleine moeite om 4,5 minuut per dag intensief te bewegen. Dat klinkt een stuk beter dan een uur ploeteren in de sportschool.

 

 

 

 

Bron: www.scientias.nl