Verminderen spruiten en broccoli de werking van chemotherapie?

26-02-2024 17:17

 

 

 

 

 

Nee, er is geen bewijs dat broccoli en spruiten de werking van chemotherapie verminderen. Je kunt dus gerust spruiten en broccoli eten rondom de chemotherapie. Broccoli en spruiten passen binnen een gezonde voeding.

 

 

Ons advies:

Rondom de chemotherapie is het niet nodig om extra of juist minder spruiten en broccoli te eten.

 

Varieer in groenten zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij variatie is ook de kans dat je te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt veel kleiner.

 

 

Wat zijn broccoli en spruiten?


Broccoli en spruiten horen bij de groep van koolsoorten, zoals bloemkool, rode, witte, Chinese en savooien kool. Deze groenten staan de laatste jaren in de belangstelling omdat ze de kans op het krijgen van kanker zouden verkleinen. Dit komt doordat er stoffen in zitten die giftige stoffen in het lichaam onschadelijk maken. Op die manier zouden ze het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?


Er is geen bewijs dat spruiten en broccoli invloed hebben op de werking van chemotherapie. Labaratoriumonderzoek laat zien dat een stof uit spruiten en broccoli de werking van chemotherapie kan verbeteren. Dit effect is niet bij mensen onderzocht.

 

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo