Vlaamse borstkankerpatiënten hebben steeds grotere overlevingskans.

30-08-2023 14:56

 

 

Auteur: TVdB, KEA - hln.be/medisch

 

 

Illustratiebeeld.

Illustratiebeeld. 

Foto: Getty Images.

 
 
 
 
 
 
 
 
De behandeling van patiënten met borstkanker in Vlaanderen geeft steeds betere resultaten. Zo is de overlevingskans de afgelopen jaren ongeveer 3 procent gestegen. Specialisatie blijkt daarbij belangrijk te zijn. Daarom is Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) van plan om de erkenning van klinieken met te weinig patiënten in te trekken, zo schrijft De Standaard.
 
 
Een op de zeven vrouwen in ons land, of zo’n 10.000 vrouwen per jaar, krijgt ooit borstkanker. Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling is toegenomen: van 91,6 procent in de periode van 2009 tot 2013 naar 94,1 procent van 2014 tot 2018. Ook het aantal patiënten dat geen tweede operatie na een borstsparende ingreep moest ondergaan groeide in die periode: van 85,7 naar 90,9 procent.
 

De positieve trend is zowel aan medische innovatie als ­specialisatie te danken. “De genezingskansen zijn de voorbije jaren inderdaad toegenomen als gevolg van betere medicatie en organisatie”, bevestigt borstchirurg Peter van Dam (UZA). “Een ziekenhuis dat meer patiënten behandelt, kan die gemakkelijker multidisciplinair begeleiden met een radioloog of een oncoloog.”

 

 

Erkenning intrekken:

 

Uit een rapport dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg dit voorjaar publiceerde, was al gebleken dat er onder ­ziekenhuizen grote verschillen zijn. Een behandeling buiten een erkende borstkliniek gaf immers 30 procent meer kans op overlijden binnen de vijf jaar.

 

Dit voorjaar besloot federaal ­minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al dat alleen behandelingen in erkende borstklinieken worden terugbetaald. Minister Crevits wil nu nog verder gaan en de erkenning van borstklinieken intrekken als ze te weinig patiënten behandelen. Voor een coördinerend centrum ligt de lat op 125 patiënten per jaar, voor een satellietcentrum op 60. Crevits zal wel eerst met de sector over de resultaten overleggen, klinkt het.

 

 

Meer centralisatie:

 

Het Vlaams Patiëntenplatform dringt aan op meer centralisatie van borstkankerzorg in erkende borstklinieken. Strikte erkenningscriteria moeten worden gevolgd, anders worden er strenge maatregelen geëist.

 

Kom op tegen Kanker heeft positief gereageerd op de recente cijferpublicatie, waarbij de meeste Vlaamse ziekenhuizen gunstige scores tonen. Toch maken ze zich zorgen over enkele centra met lagere vijfjaarsoverlevingskansen. “Iedere patiënt heeft recht op de beste zorg en om dat te garanderen is transparantie over de overleving en zorgkwaliteit in de Vlaamse ziekenhuizen essentieel,” zegt Ward Rommel, expert kankerzorg.

 

 

 

Bron: www.hln.be