Vlaamse nieuwslezer Martine Tanghe, ook bekend van Groot Dictee, op 67-jarige leeftijd overleden.

23-07-2023 16:21

 

 

Auteur: Showredactie - ad.nl

 

 

Martine Tanghe.

Martine Tanghe. 

Foto: Belga.

 

 

 

 

 

 

De Belgische journalist en ‘nieuwsanker’ Martine Tanghe is zondag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VRT gemeld. Tanghe stierf aan de gevolgen van kanker.

 

Tanghe was meer dan veertig jaar lang een van de prominente gezichten van Het journaal op de Vlaamse publieke omroep. Vlak voordat zij 23 jaar werd, kwam zij in dienst van de toenmalige BRT. Al vrij snel werd Tanghe, als tweede vrouw van België, lezer bij het journaal.

 

De overleden journalist werd vaak geprezen om haar correcte Nederlandse taalgebruik. Jarenlang las zij samen met Philip Freriks ook het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. In 2011 en 2012 was Tanghe enige tijd niet op televisie te zien, nadat zij was geopereerd vanwege borstkanker. Daarna keerde zij weer terug, tot zij in december 2020 met pensioen ging.

 

De ‘anchorwoman’ werd twee dagen geleden nog door koning Filip benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Dit noemde Tanghe toen bij de VRT ‘een erkenning voor het werk dat ik veel jaren zo graag gedaan heb’. ,,Dat de manier waarop ik dat deed door veel mensen geapprecieerd werd, en blijkbaar ook door de koning, is een warme gedachte.”

 

Filip staat zondag op Twitter stil bij haar overlijden. ‘Een icoon van de Vlaamse journalistiek verliet ons vandaag’, schrijft de koning. ‘Haar virtuoze taalgebruik en grote inzet voor de samenleving zullen ons voor altijd bijblijven. Ons medeleven gaat uit naar haar familie, vrienden en collega’s. Dank dat u bij ons was, Martine Tanghe.’

 

 

Voor het Twitterbericht van dit Artikel klik hier

 

 

 

Bron: www.ad.nl