Voormalig politica Stephanie Van Houtven (40) verliest strijd tegen baarmoederhalskanker: “Mensen laten groeien en bloeien, daar was ze heel sterk in”.

25-07-2023 17:17

 

 

Auteur: Philippe Truyts - hln.be/antwerpen

 

 

Stephanie Van Houtven.

Stephanie Van Houtven. 

Foto: Stephanie Van Houtven

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voormalig socialistisch politica Stephanie Van Houtven is maandag overleden op amper 40-jarige leeftijd. Dat laat haar echtgenoot op haar Facebookpagina weten. Ze vocht 3,5 jaar tegen baarmoederhalskanker met uitzaaiingen in het lymfestelsel. Die strijd kon ze volgens de behandelende artsen sinds maart 2022 niet meer winnen.
 
 
Stephanie Van Houtven studeerde geschiedenis. Ze ontpopte zich tot een van de grote politieke talenten van sp.a. In 2013 werd ze in Borgerhout districtsschepen. Van 2016 tot 2018 nam ze van Marij Preneel (Groen) de lokale burgemeesterssjerp over. Ook nationaal gooide ze hoge ogen. Als running mate van John Crombez bracht ze het tot ondervoorzitter van haar partij, van 2015 tot 2019. Maar in augustus 2019 verliet ze de politiek. Er wachtte haar een nieuwe uitdaging. In januari 2020 werd ze Programme Director Climate bij de Europese ngo The Democratic Society. Helaas kreeg ze meteen ook een slechte diagnose: baarmoederhalskanker.
 
 

Pleidooi voor HPV-test:


Ondanks haar moedige strijd moesten de artsen haar in maart 2022 meedelen dat er geen hoop op herstel meer was, met uitzaaiingen in het lymfestelsel. In verschillende media getuigde ze over haar ervaringen. Ze pleitte daarbij voor een algemene toepassing van de HPV-test in plaats van het minder betrouwbare uitstrijkje om het humaan papillomavirus (HPV) vroegtijdig op te sporen en zo baarmoederhalskanker te voorkomen. Bij haar was het uitstrijkje altijd negatief gebleven.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Van 2015 tot 2019 was Stephanie Van Houtven ondervoorzitster bij sp.a, met John Crombez als voorzitter.
Van 2015 tot 2019 was Stephanie Van Houtven ondervoorzitster bij sp.a, met John Crombez als voorzitter. 

photo_news.

 
 
 
 
 
 
 

“Onbevreesd”

 

“Mijn allerliefste schattebol is op 24 juli in ons liefdevol Borgerhouts nestje vredig van ons heengegaan”, schrijft haar echtgenoot Laurent Winnock op haar Facebookpagina. “Stephanie en ik ontmoetten elkaar twintig jaar geleden in de studio van De Zevende Dag en de weken nadien sloeg de vonk over. Op 30 juni vierden we nog intens onze laatste huwelijksverjaardag, in het besef dat de ziekte een harde cesuur zou brengen aan ons geluk samen. Stephanie was het fundament van mijn leven. Ze stierf zoals ze leefde. Onbevreesd en blijvend zorgend voor haar medemens en geliefden. Niemand straalde meer in mijn bestaan.”
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Stephanie Van Houtven en John Crombez vlak na hun overwinning.
Stephanie Van Houtven en John Crombez vlak na hun overwinning. 

Foto PN.

 
 
 
 
 
 
 
 
John Crombez reageert met grote droefenis op het nieuws. “Dit komt ontzettend hard binnen. We hebben vier jaar lang intens samengewerkt in mooie én moeilijke tijden. Stephanie was een zeer opmerkelijke vrouw. Ze heeft de partij mee een ander gelaat gegeven. Mensen laten groeien en bloeien, daar was ze beter in dan ik. Dat de socialistische partij geworden is wat ze vandaag is, daar heeft Stephanie een grote verdienste in.”
 
 

Levensgenieter:


Marij Preneel (Groen), huidig districtsburgemeester in Borgerhout, vormde met Van Houtven jarenlang een hechte linkse tandem. “Ze was gevoelig én perfectionistisch, heel loyaal, maar verdedigde haar mening met vuur. Voor een ‘postje’ zou ze nooit plooien. Samen hebben we veel plezier gemaakt. Stephanie was een levensgenieter. Ook toen ze ziek werd, verloor ze nooit haar gevoel voor humor en bleef ze met beide voeten in het leven staan.”

 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be