Vrouw moet borstprothese afdoen op Dublin Airport: ’Ik heb de hele vlucht gehuild’.

11-04-2024 17:21
 
 
 
 
Auteur: ONZE REDACTIE BUITENLAND - telegraaf.nl/nieuws
 
 
 
 
 
DUBLIN - Een Ierse vrouw heeft haar borstprothese moeten afdoen in het openbaar toen de kunstborst een alarm gaf bij de beveiliging op Dublin Airport in Ierland. De vrouw heeft een dubbele borstamputatie ondergaan en draagt al vijftien jaar borstprotheses, maar had nog nooit zo’n situatie meegemaakt als toen ze door de metaaldetectiepoortjes op het vliegveld heen moest, schrijft de Ierse krant de Irish Independent. „Ik heb de hele vlucht gehuild.”
 
 
 
 
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Foto: ANP / HH.

 
 
 
 
 
 
 
 
De Ierse Réaltán Ní Leannáin was onderweg naar de Ierse plaats Donegal toen ze door de beveiliging moest op het vliegveld in Dublin. De metaaldetector ging af en ze gaf aan de vrouwelijke beveiliger aan dat dat kwam door haar borstprothese. De beveiliger vertelde haar dat ze de prothese moest afdoen en dat deed Ní Leannáin aarzelend in een drukke ruimte. „Ik kon niet eens nadenken”, vertelt ze aan de krant. „Ik probeerde de situatie te rationaliseren maar dat lukte gewoon niet.”
 
 
„Het personeel bood niet eens aan om me met de hand te controleren”, vertelt de Ierse aan de BBC. „De beveiliger stond gewoon te wachten tot ik de prothese afdeed.” Ní Leannáin was niet op de hoogte dat ze een privé-onderzoek mocht aanvragen. „Ik heb de hele vlucht naar Donegal gehuild”, vertelt ze aan de Irish Independent.
 
 
 
 

Dubbele borstamputatie:

 

Vijftien jaar geleden kreeg Ní Leannáin de diagnose borstkanker en onderging ze een dubbele borstamputatie. Ze draagt sindsdien protheses. Haar ervaringen op vliegvelden in Amsterdam, Glasgow en Donegal waren naar eigen zeggen compleet anders. Het personeel leek daar veel gevoeliger met haar situatie om te gaan, vertelt de vrouw: „Dublin kan beter!”

 

Dublin Airport zegt privé-onderzoeken te faciliteren om de waardigheid van reizigers te beschermen. „Mijn waardigheid werd die dag niet beschermd”, vertelt de vrouw.
 

De autoriteiten op Dublin Airport zeggen het spijtig te vinden dat mevrouw Ní Leannáin een „negatieve ervaring” had en zeggen een onderzoek te beginnen naar het incident. „De situatie had beter moeten worden aangepakt”, schrijven de autoriteiten in een statement. „We bieden onze oprechte excuses aan aan mevrouw Ní Leannáin en garanderen dat er stappen zijn ondernomen om dit in de toekomst anders aan te pakken.”

 

 

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl