Vrouwen in bepaalde beroepssectoren zouden meer risico lopen op eierstokkanker.

11-07-2023 17:12

 

 

Auteur: IVT - hln.be/medisch

 

 

Kapsters en schoonheidsspecialisten bleken een drie keer zo hoog risico te hebben.

Kapsters en schoonheidsspecialisten bleken een drie keer zo hoog risico te hebben. 

Foto: Getty Images.

 

 

 

 

Vrouwen met bepaalde jobs zouden meer risico lopen op eierstokkanker. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Occupational and Environmental Medicine’. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die tien jaar in accountancy werkten twee keer zoveel kans hadden om eierstokkanker te ontwikkelen. Bij bouwakkers was het drie keer zoveel.

 

Het onderzoek, uitgevoerd in Canada, kwam tot stand door de gegevens van 491 vrouwen met eierstokkanker te vergelijken met 897 vrouwen zonder de ziekte. Ze vergeleken deze eveneens met de Canadese beroep-blootstellingsmatrix. Hierbij werd de blootstelling op de werkplek onderzocht, bijvoorbeeld hoe groot de kans is dat ze tijdens het werk in contact komen met een bepaalde chemische stof die de kans op eierstokkanker vergroot.

 

Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat sommige banen gekoppeld kunnen zijn aan een verhoogd ziekterisico. Kapsters en schoonheidsspecialisten bleken een drie keer zo hoog risico te hebben. Vrouwen die tien jaar in accountancy werkten, hadden twee keer zoveel kans om de ziekte te ontwikkelen. Bouwvakkers hadden dan weer bijna drie keer zoveel kans. Ook mensen in de verkoop en detailhandel lopen een verhoogd risico. Winkelbedienden hadden een 45 procent verhoogd risico terwijl klerenmakers een 85 procent verhoogd risico bleken te hebben.

 

De vrouwen die meer risico lopen, worden vaker blootgesteld aan een aantal stoffen, zoals cosmetische talk, ammoniak, waterstofperoxide, stof in het haar, synthetische vezels, polyestervezels, organische kleurstoffen en pigmenten en bleekmiddelen.

 

 

 

 

Bron: www.hln.be