Vrouwen met meningeoom hebben mogelijk een 10 keer hoger risico op borstkanker.

23-06-2023 19:13

 

 

Auteur: Lea Lawrence - cancertherapyadvisor.com

 

 

 

Volgens een meta-analyse gepubliceerd in JAMA Network Open hebben vrouwen met meningeoom een ​​10 keer hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker dan vrouwen in de algemene bevolking .

 

"Deze bevindingen suggereren dat vrouwelijke patiënten met meningeoom intensiever moeten worden gescreend op borstkanker", schreven de onderzoekers.

 

Ze merkten op dat er 70 jaar geleden een mogelijke relatie tussen meningeoom en borstkanker werd gesuggereerd. Tot op heden is er echter geen sluitend bewijs beschikbaar over dit onderwerp.”

 

 

 

Mammogram

Onder borstkankerpatiënten was de prevalentie van meningeoom groter dan die in de algemene bevolking, maar het random effects-model bereikte geen statistische significantie. 

Bron: Getty Images.

 
 
 
 
 
 
 
Om meer bewijs te leveren, analyseerden de onderzoekers studies van vrouwen met de diagnose meningeoom en borstkanker. Het team probeerde vast te stellen of er een verhoogde prevalentie van meningeoom was bij vrouwen met borstkanker of een verhoogde prevalentie van borstkanker bij vrouwen met meningeoom.
 

De meta-analyse omvatte 18 onderzoeken - 8 voor patiënten met meningeoom, 5 voor patiënten met borstkanker en 5 waarin onderzoekers een bidirectionele analyse uitvoerden.

 

Bij patiënten met meningeoom lieten de gegevens een bijna 10 keer hogere prevalentie van borstkanker zien in vergelijking met de baseline prevalentie van borstkanker in de algemene bevolking (odds ratio, 9,87; 95% BI, 7,31-13,32).
 

Bij borstkankerpatiënten was de prevalentie van meningeoom groter dan die bij de algemene bevolking, maar het random effects-model bereikte geen statistische significantie (odds ratio, 1,41; 95% CI, 0,99-2,02).

 

De onderzoekers suggereerden enkele mogelijke verklaringen voor de associatie tussen meningeoom en borstkanker, zoals hormoonreceptorexpressie bij beide ziekten, nadelige effecten van bestraling en hormoontherapie en overactivering van MYC .
 

De onderzoekers erkenden ook verschillende beperkingen van de meta-analyse, waaronder een gebrek aan informatie over de eerste gediagnosticeerde tumor, histologie, hormoonreceptorexpressie, tijd tussen diagnoses en leeftijd bij diagnose.

 

“Ongetwijfeld is verder onderzoek nodig om de potentiële risicofactoren te ontrafelen die verband houden met het gelijktijdig voorkomen van goedaardig meningeoom en kwaadaardige borstkanker, en de bevindingen van deze meta-analyse moeten worden overwogen voor implementatie in richtlijnen met betrekking tot screening op deze 2 ziekten bij vrouwelijke patiënten, specifiek screening op borstkanker bij vrouwelijke patiënten met meningeoom”, schreven de onderzoekers.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.