Wallonië komt met waarschuwingsdrempel voor PFAS na schandaal rond vervuild drinkwater.

29-11-2023 18:40

 

 

Auteur: TVdB - hln.be/binnenland

 

 

Waals minister van Omgeving Céline Tellier (Ecolo).

Waals minister van Omgeving Céline Tellier (Ecolo). 

Foto: BELGA.

 
 
 
 
 
 
 
In Wallonië zou er in de loop van de week een waarschuwingsdrempel komen voor de vervuiling van water met PFAS, de bijna niet-afbreekbare chemicaliën die via chemiebedrijf 3M ook de omgeving rond Zwijndrecht hebben verontreinigd. Dat heeft Waals minister van Omgeving Céline Tellier (Ecolo) aangekondigd.
 
 
De waarschuwingsdrempel moet dienen als een soort knipperlicht. Op die manier worden distributeurs op de hoogte gesteld voordat de Europese drempelwaarde van 100 nanogram per liter wordt bereikt en kunnen ze snel ingrijpen.
 

Tellier stelde een niveau van 30 nanogram per liter voor, maar de verschillende “wateractoren” moeten de concrete waarde in de loop van de week vaststellen, klinkt het.

 

De minister werd in het Waals Parlement al meermaals ondervraagd over het drinkwater dat in verschillende Waalse gemeenten met PFAS is vervuild. Maar liefst 12.000 inwoners van twaalf dorpen in de regio rond Aat zouden tussen oktober 2021 en maart 2023 verontreinigd water hebben geconsumeerd. De bevoegde ministers waren daarvan op de hoogte, maar ondernamen geen actie.
 
 
 
 

Kijk hier PFAS-stoffen zitten overal, onze journalist legt uit hoe dat komt.

 
 
 
 
Bron: www.hln.be