Wens van overleden Melissa in vervulling: fitnesscentrum voor jonge kankerpatiënten geopend.

02-12-2023 16:26

 

 

Foto: Melissa Kremer.

 

 

 

 

Het fitnesscentrum van hematologie in het Amsterdam UMC is vandaag 1 Dec 2023 geopend. Het centrum is betaald met de opbrengst van het boek 'Mijn kwaadbloed' van de overleden Melissa Kremer (25). Het centrum krijgt de naam: Melissa's memorial. "Ik hoop dat ze trots is", zegt haar moeder.

 

Op 22 maart 2021 overleed Melissa aan de gevolgen van leukemie. De jonge vrouw deelde tot het laatste moment filmpjes over de ziekte en haar blog Kwaadbloed werd gevolgd door honderdduizenden Nederlanders. Melissa wilde taboes doorbreken en laten zien hoe het was om op jonge leeftijd kanker te hebben. "Jullie zijn waardevol en er is altijd een lichtpuntje", zei Melissa vaak.

 

Over haar ziekte schreef Melissa een boek, waarvan de eerste versie begin maart gedrukt werd. Die eerste druk was binnen enkele weken uitverkocht. Melissa besloot om de opbrengst daarvan te schenken aan Amsterdam UMC, waar ze zelf werd behandeld.

 

"Haar wens was om in haar nalatenschap iets te doen voor jongeren met kanker", zegt Jacco Besteman, verpleegkundig hoofd hematologie (een van de oncologische klinieken) bij het Amsterdam UMC. "Melissa kreeg zelf op 19-jarige leeftijd de diagnose leukemie en is daar op jonge leeftijd aan overleden. Ze wilde het ziekteproces voor jonge kankerpatiënten beter maken."

 

 

Gaf troost:

Voor Melissa's moeder Karlien is het heel bijzonder om iets van Melissa achter te laten, voor in de eerste plaats Melissa en ook haarzelf. Karlien is in totaal twee jaar met het project bezig geweest. "Het gaf me troost", zegt ze. "Ik hoefde nog niet te rouwen, omdat ik met het fitnesscentrum bezig kon zijn."

 

Op sommige momenten vond ze het ook een moeilijk project. "Omdat je bij elke beslissing denkt: had Melissa dit wel of niet goed gevonden?" Ook zegt ze bang te zijn voor het gat waar ze hierna mogelijk in valt. "Nu valt alle zorg voor Melissa echt weg."

 

Een deel van de opbrengst van het boek 'Mijn kwaadbloed' is door de familie gedoneerd aan de afdeling hematologie. Jacco Besteman noemt de donatie die is gedaan 'uitzonderlijk' voor de zorg. "Ik werk 35 jaar op de hematologie, maar heb dit nog nooit meegemaakt."

 

Op 4 december van dit jaar verhuist alle hematologische zorg naar de locatie VUmc, waarvoor nieuwe afdelingen moesten worden gebouwd. Deze afdelingen kregen een vernieuwde visie waarin bewegen centraal werd gezet. "Dat is een belangrijk onderdeel van herstel in de intensieve behandelingen die patiënten krijgen."

 

 

Trots:

Met de bouw van het fitnesscentrum wordt daaraan bijgedragen. Het centrum is tussen twee afdelingen in gebouwd. Deze twee afdelingen hebben samen 38 bedden. Aan Melissa's grote wens is gehoor gegeven. "Ik hoop dat ze trots is", zegt haar moeder. "Ik denk dat Melissa heel veel mensen blij maakt."

 

 

Voor het Bericht van Instagram klik hier

 
 

Wie Melissa was en hoe ze omging met haar ziekte, zie je  hier in de video.