Wereld Kinderkankerdag: meer aandacht voor de gevolgen van kanker.

15-02-2024 17:42

 

 

 

 

 

 

 

Op 15 februar 2024 , Wereld Kinderkankerdag, vraagt Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) aandacht voor de gevolgen van kinderkanker. Hoewel de genezingskansen de afgelopen decennia zijn verbeterd, krijgen 3 op de 4 survivors van kinderkanker te maken met de gevolgen van hun kanker (behandelingen). 

 

 

Dewi-Jill 

 

 

 

Lancering bewustwordingscampagne:


Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Steeds meer kinderen overleven dankzij betere behandelingen, medicijnen en onderzoek. De genezingskans lang voor de oprichting van KiKa op 72%. Mede dankzij de honderden onderzoeken die KiKa heeft mogelijk gemaakt, ligt de overlevingskans nu op 81%. Met meer dan 16.000 survivors in ons land, is het cruciaal om bewustwording te creëren over de 'late effecten' van kanker, die vaak onzichtbaar zijn voor de omgeving. Deze effecten variëren van chronische pijn tot gehoorverlies, en hebben vaak een enorme impact op het leven van survivors. KiKa lanceert daarom de campagne ‘Kankervrij, niet klachtenvrij’, waarin survivors Dewi-Jill (26), Bo-elle (18) en Monique (55) hun verhalen delen. 

 

 

Kankervrij is niet klachtenvrij:

"Je kan er kerngezond uitzien van buiten, maar achter de schermen gebeurt er veel meer," zegt Dewi-Jill, die dagelijks worstelt met pijn als gevolg van haar behandeling. Bo-elle, die al twee jaar schoon is benadrukt: “Ik ben niet meer dat meisje met kanker, maar ik draag wel de gevolgen met mij mee. Krijg ik mijn kracht terug en wat betekent het voor mijn vruchtbaarheid?” Monique, die op 13-jarige leeftijd voor het eerst kanker kreeg, deelt haar ervaring: "Omdat ik mijn gevoel wegstopte leefde ik in angst." Alle drie hopen ze dat mede door deze campagne de samenleving meer begrip krijgt voor de uitdagingen waarmee kinderkankersurvivors worden geconfronteerd.

 

Lees hier meer.

 
 

Voor de Video van dit Artikel klik hier

 
 
 
 
Bron: www.kika.nl