Wereld Leukemie Maand.

30-08-2023 11:06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het bewustzijn van leukemie te vergroten en mensen overal ter wereld voor te lichten over de symptomen, kunnen leukemiepatiënten (sneller) worden gediagnosticeerd en de levenskansen worden verbeterd. Dat is de inzet van Wereld Leukemie Dag, die start op 4 september 2023. De activiteiten kunnen op de socials gevolgd worden via de hashtags #WLD23 of #WorldLeukemiaDay.

 

Meer dan 437 duizend mensen worden jaarlijks getroffen door een vorm van leukemie; dit is meer dan 1000 mensen per dag wereldwijd. De diagnose leukemie staat wereldwijd op de 13e plaats wat betreft meest voorkomende vorm van kanker. Helaas sterven er jaarlijks meer dan 300 duizend mensen aan leukemie. In samenwerking met patiënten over de  hele wereld wordt daarom in september aandacht gevraagd voor alle vormen van leukemie.

 

Onderzoek:


De dagen worden georganiseerd omdat aandacht genereren voor onderzoek en behandeling een continu proces is. Vooruitgang in behandeling en zorg hebben veel soorten leukemie van een levensbedreigende ziekte veranderd in een ziekte waarbij patiënten, mits effectief behandeld, de kans krijgen om een normaler en langer leven te leiden. 

 

Toch zijn er nog steeds enorme uitdagingen voor patiënten. En die uitdagingen houden niet op bij de grens. Zo hebben wereldwijd niet alle patiënten gelijke toegang tot de beste diagnose, behandeling, monitoring en zorg. En helaas zijn de huidige behandelingen niet voor iedereen doeltreffend of toereikend.  Patiëntenorganisaties, zorgverleners, overheden, farmaceutische bedrijven, familieleden, kunnen een groot verschil maken in het leven van mensen met leukemie.

 

 

Naast de wereldwijde dag op 4 september 2023 zijn er ook nog afzonderlijke dagen: op 1 september 2023 is het Wereld CLL Dag en op 22 september  2023 Wereld CML dag.

 

Zo kunnen mensen met CML op 22 september 2023 hun verhaal kwijt op een internationale ‘CML-wall’.

 

 

Meer weten?

 

Kijk op website Leukaemia Care


Voor CLL: World CLL Day


Voor CML: World CML Day