Wetenschappers ontdekken hoe één belangrijk eiwit de verspreiding van longkanker kan helpen stoppen.

03-12-2023 17:14

 

 

Auteur: Oceane Duboust - euronews.com

 

 

Uit een nieuwe studie is gebleken dat een eiwit een sleutelrol speelt bij de verspreiding van longkanker.  Het zou de weg kunnen vrijmaken voor het creëren van nieuwe medicijnen tegen kanker.

 

 

 

Een nieuwe moleculaire route zou kunnen helpen de verspreiding van longkanker te stoppen en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker te bevorderen.

 

Onderzoekers hebben een eiwit geïdentificeerd dat de verspreiding van longkanker zou kunnen vertragen en zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker.

 

Het onderzoek, gepubliceerd in een nieuwe studie, toont aan dat een eiwit waarvan bekend is dat het tumoren tegenhoudt, RBM10 genaamd, de groei van longkanker kan vertragen. Het doet dit door een ander eiwit genaamd c-Myc te belemmeren, dat er gewoonlijk voor zorgt dat kankercellen zich vermenigvuldigen.

 

Dit is de eerste keer dat met deze eiwitten een verband is geïdentificeerd dat kanker belemmert. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Het team van de Tulane Universiteit in de VS ontdekte dat RBM10 samenwerkt met twee andere eiwitten (RPL5 en RPL11) om c-Myc te stoppen en de verspreiding van longkanker te voorkomen.

 

"We ontdekten dat RBM10 zich rechtstreeks kan richten op c-Myc voor afbraak en de kankerverwekkende effecten ervan kan verminderen door zich te binden aan RPL5 en RPL11", zei dr. Hua Lu, een van de auteurs van de studie en een professor aan de Tulane Universiteit, in een verklaring .

 

"We weten veel over kanker, maar de betrokken moleculen vormen nog steeds een zwarte doos. Stukje bij beetje krijgen we een beter inzicht."

 

Longkanker is de tweede meest gediagnosticeerde vorm van kanker onder mannen in Europa. Naar verwachting zullen in 2020 bij naar schatting 320.000 mensen in de EU-landen de diagnose nieuw gesteld worden.

 

De huidige behandelingen omvatten chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie.

 

 

Gericht op een sleuteleiwit bij de progressie van kanker:


C-Myc is een eiwit dat cruciaal is bij het reguleren van celgroei en proliferatie. Toch wordt in de context van kanker vaak een overexpressie of verhoogde activiteit van c-Myc waargenomen.

 

Volgens sommige schattingen speelt de deregulering van Myc een rol bij 70 procent van de gevallen van kanker bij de mens.

 

Deze overactieve c-Myc kan de groei van kankercellen stimuleren, fungeren als een “gaspedaal” voor de celcyclus en de ongecontroleerde reproductie van cellen bevorderen. Deze ongereguleerde celgroei leidt tot de vorming van tumoren.

 

RBM10, bijgestaan ​​door RPL5 en RPL11, kan c-Myc verstoren, waardoor de progressie van kanker wordt gestopt.

 

"RBM10 is een belangrijk eiwit dat kankercellen kan onderdrukken, maar wanneer een kanker zich wil ontwikkelen, zal het RBM10 muteren en die functie blokkeren", zei Lu.

 

Cruciaal is dat uit de studie bleek dat een mutante versie van RBM10, die vaak wordt aangetroffen bij longkanker, zijn vermogen verliest om c-Myc te remmen, waardoor de tumorgroei wordt ondersteund in plaats van deze te worden onderdrukt.

 

"Hopelijk kunnen we een molecuul ontwerpen dat zich specifiek op de mutant richt, omdat dat een speciale structuur is die niet in het normale weefsel voorkomt," zei Lu.

 

"Als we deze mutant kunnen omzetten, kunnen we hem hopelijk de kankerverwekkende activiteit van c-Myc laten onderdrukken".

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.