Wetenschappers ontdekken mogelijk hoe borstkanker zich uitzaait.

09-11-2023 17:21

 

 

Auteur: SIMON CLEMMENSEN - wibnet.nl/gezondheid

 

 

 

 

Een mogelijk baanbrekend onderzoek laat zien hoe borstkanker gezond weefsel kan binnendringen - een dodelijk fenomeen met mechanismen die we al tientallen jaren niet echt begrijpen.

 

Als kankercellen in het bloed of lymfestelsel groeien, kunnen ze zich uitzaaien naar heel ander weefsel ver van de oorspronkelijke tumor.

 

En helaas zijn uitzaaiingen (of metastasen) niet ongewoon.

 

Het is daarom bemoedigend dat onderzoekers van de Penn State University nu hebben ontdekt hoe borstkankercellen gezond weefsel elders in het lichaam weten binnen te dringen.

 

Die ontdekking zou een potentiële gamechanger kunnen zijn in de behandeling van borstkanker.

 

 

‘Celverlamming’ duidt op paradigmaverschuiving:


Onderzoekers hebben ontdekt hoe een eiwit genaamd dyneïne de beweging van kankercellen door het lichaamsweefsel helpt te regelen.

 

Met behulp van een model dat een borsttumor nabootst ontdekten de onderzoekers dat dyneïne essentieel is voor de cellen om zich te kunnen verspreiden naar gezond weefsel.

 

Dyneïne is simpelweg de belangrijkste sleutel tot de beweging van kankercellen.

 

Dit betekent dat uitzaaiingen mogelijk te stoppen zijn als we een manier kunnen vinden om de route van het eiwit door het lichaam te controleren.

 

‘Deze ontdekking duidt in verschillende opzichten op een paradigmaverschuiving. Tot voor kort wisten we niet dat dyneïne cruciaal is voor het vermogen van kankercellen om zich door het lichaam te verplaatsen. Maar als we dyneïne kunnen aansturen, kunnen we de beweeglijkheid van deze cellen stoppen, en daarmee de uitzaaiingen,’ zegt Erdem Tabdanov, universitair docent farmacologie aan Penn State en een van de hoofdauteurs van het onderzoek.

 
 
Volgens de onderzoekers is het heel realistisch dat dyneïne geblokkeerd kan worden zodat kankercellen zich niet meer goed kunnen verplaatsen naar gezond weefsel.

Daarom biedt de doorbraak veelbelovende vooruitzichten voor behandelingen die beter kunnen blijken te zijn dan de kankerbehandelingen die we nu kennen.

 
 
‘In plaats van kankercellen te doden met bestraling of chemotherapie, kun je ze ook verlammen. En het is een voordeel als je de cellen niet hoeft te doden, want dat is een harde aanpak, die zowel kankercellen als gezonde cellen aantast. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de kankercellen stoppen met bewegen,’ zegt Tabdanov.
 

De onderzoekers merkten op dat een klinische behandeling nog ver weg is, omdat ze nog geen proeven op mensen of dieren hebben uitgevoerd.

 

 

 

Voor de Tijdlijn: Zo ontstaat kanker klik hier

 

 

 

Lees ook: Kanker verspreidt zich ’s nachts