Zangeres Desray (53): 'Borstkanker heeft mijn leven volledig veranderd'.

25-09-2023 17:23

 

 

 

Auteur: Redactie Nouveau - nouveau.nl/personality/interviews

 

 

Desray

Foto: René Dissel.

 

 

 

 

 

Het is weer Borstkankermaand.  Nog altijd krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland borstkanker. Helaas was 1 van die 7 vrouwen zangeres Desray.

 

Desray (53) kennen we als de leadzangeres van de Nederlandse eurodancegroep 2 Brothers on the 4th Floor. Eind 2019 kreeg ze de diagnose borstkanker.

 

 Ze onderging meerdere chemokuren en werd daarna geopereerd. Inmiddels is ze genezen. Maar ze is wel een volledig andere Desray dan 4 jaar geleden.

 

 

“Samen zij aan zij tegen borstkanker” is dit jaar het thema van de borstkankermaand

 

 

‘In 2020 zei ik in een interview op Radio 2, “We zijn nooit alleen. We zijn allemaal samen en we gaan er samen doorheen.” En nu drie jaar later is “Samen zij aan zij tegen borstkanker” het thema van de borstkankermaand.

 

Ik weet uit ervaring dat het een zeer toepasselijk thema is. Als je zo ziek wordt, lig je in eerste instantie buiten de maatschappij en dan kun je je best wel eenzaam gaan voelen in je verdriet. Ik zal nooit een opmerking van Oprah Winfrey vergeten. Zij dacht altijd in dergelijke situaties aan de vrouwen die ook in die situatie zaten. En aan hoe zíj daar doorheen gingen.

 

Die gedachte heeft mij heel erg geholpen. Je gaat naar het ziekenhuis, je gaat aan de chemo… In het ziekenhuis kwam ik erachter hoe groot de groep is die met borstkanker te maken krijgt. Mensen die hetzelfde als jij meemaken. Dus je praat met ze.

 

Mijn moeder heeft borstkanker gehad. En mijn schoonmoeder - die ook mijn moeder is - heeft al vier keer kanker gehad. Onze ervaringen delen met elkaar helpt echt. Het besef dat je niet alleen bent, dat je er samen doorheen gaat… dat maakt je ook sterker.’

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
 
Desray
Foto: Desray.
 
 
 
 
 
 
 
 

'Het was geen knobbeltje maar een soort van schijfje'

 

‘In 2013 kreeg mijn moeder borstkanker. Zij ontdekte een knobbeltje. Sindsdien checkte ik mezelf altijd op knobbeltjes. Even in de sauna of onder douche na het sporten maar ik kon nooit wat vinden. Wel had ik steken in mijn rechterborst en last van hele zware deprimerende gevoelens. Iets wat niet in mijn positieve karakter ligt.

 

Ook had ik altijd wat pijn aan de rechterschouder, dus ik dacht dat het door het sporten kwam. Dat het een soort van spierspanning was omdat ik nooit een knobbeltje kon vinden! Dat heeft best lang geduurd. Wel twee jaar, denk ik. Totdat ik op een gegeven moment bewust werd van een (hele) harde plek in mijn rechterborst: geen knobbeltje maar een soort van schijf. Ik wist toen dat het foute boel was en ben meteen naar de huisarts gegaan. Het was raak.’

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Desray

Foto: René Dissel.

 

 

 

 

'Door de borstkanker realiseerde ik me hoe belangrijk bepaalde dingen in het leven zijn'

 

‘Vooropgesteld, ik kan dit zeggen omdat ik goed ben hersteld. Er zijn ook heel veel mensen die dat geluk niet hebben. Maar het is waar dat borstkanker mijn leven volledig heeft veranderd. Ik heb een half jaar aan de chemo gezeten en verloor mijn haar. En ik kwam erachter dat mijn haar altijd mijn kracht was geweest. Met mijn haar verloor ik mijn kracht, mijn uiterlijk, mijn vrouw zijn. Gelukkig heb ik een superlieve partner die daar goed mee kon omgaan. Ik heb ook meteen heel veel pruiken en mutsjes besteld om mee te experimenteren.

 

Ik houd van make-up, dus ik ben me altijd leuk blijven maken. Maar borstkanker, of beter gezegd, mijn leven met borstkanker heeft me ook enorm veel gebracht. Ik kwam, toen ik zo op mezelf was teruggeworpen, weer bij mijn creativiteit en hart. Ik moest mijzelf herontdekken, daardoor kon ik het stemmetje van mijn ziel weer horen. Ik ben ook super dankbaar geworden voor mijn leven, voor de kansen die ik krijg en voor alles wat er is. Ik ben een nog groter dankbaar mens geworden dan ik al was.’

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Desray

Foto: Sil van Stoet Fotografie.

 

 

 

 

 

Ik mocht er voor mezelf zijn, eindelijk. Dat was heel fijn:

 

‘Iemand vroeg mij onlangs, Hoe verhoudt de Desray van nu zich ten opzichte van de Desray van 4 jaar geleden, van vóórdat ze eind 2019 de diagnose borstkanker kreeg?

 

Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Er is echt een transformatie geweest. Voordat de ziekte werd geconstateerd, raasde ik maar door. Optredens, studiowerk, zangcoaching, continue nieuwe plannen maken… Ik kwam totaal niet toe aan mijn eigen creativiteit, want geen tijd! Je kent dat wel. Ik zat in de flow van de waan van de dag en toen werd ik ziek.

 

Of beter gezegd, er werd borstkanker geconstateerd en werd ik ziek van de behandelingen. Toen MOEST ik gaan stilstaan en echt bij mezelf komen. Ik mocht de wereld loslaten. Ik kon me gaan focussen op beter worden. En op mijn verdriet. Ik verloor mijn schuldgevoel. Ik mocht er voor mezelf zijn, eindelijk. Dat was heel fijn. Ik heb eerst wel een tijd met het ‘geheim’ rondgelopen. Slechts een paar mensen wisten het.

 

Maar toen kwam Corona en kon ik het gelukkig wel naar buiten brengen, onder andere door mijn verhaal in de media te vertellen. En ik ben een blog gaan schrijven. Eigenlijk voor mezelf, om mijn gedachten en gevoelens te ordenen. Daar kwamen echter zo ongelofelijk veel reacties op! Ik had vooraf geen idee dat het zoveel impact zou hebben bij al die mensen toen ik vertelde dat ik ziek was. Dat was echt een gigantische steun voor me. En, het was ook een enorme inspiratie om verder te gaan schrijven.’

 

Het schrijven van een boek over het meisje dat zangeres wilde worden, heeft me enorm geholpen om mijn ziekte te verwerken en een plek te geven

 

‘Mijn boek is ontstaan uit het schrijven van blogs. In 2019, voordat ik ziek werd, wilde ik een mooi en inspirerend magazine maken over DREAMS. Maar het kwam er maar niet van. Door mijn blogs merkte ik hoe fijn het was om dingen van me af te schrijven.

 

Ik ben simpelweg bij mijn jeugd begonnen en verder gaan schrijven. Daardoor besefte ik ineens hoeveel ik heb meegemaakt en dat er veel te vertellen is over mijn mooie maar ook heftige leven. En het is een heel compleet verhaal geworden over het meisje dat zangeres wilde worden.

 

Er is veel in mijn leven gebeurd… Avonturen en veel mooie pieken, maar ook diepe dalen door het vak waar ik in zit. Het schrijven van dit boek heeft me dan ook enorm geholpen om mijn ziekte te verwerken en mijn verdriet een plek te geven. Het is nu allemaal vastgelegd in “Dreams To Survive” en dat boek verschijnt op 12 november 2023. En goed om te weten in deze borstkankermaand, een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan Pink Ribbon.’

 

 

'Quinty attendeerde me op Pink Ribbon'

 

‘Het begon toen ik in een uitzending van Koffietijd zat. Presentatrice Quinty Trustfull, ze is al héél lang hun ambassadrice, attendeerde me op Pink Ribbon. Ze gaf me haar roze armbandje. Ik vind dat ze mooi en belangrijk werk doen. Dankzij het geld dat Pink Ribbon ophaalt, kunnen er onderzoeken worden gedaan. En ik denk dat er nog heel veel te onderzoeken is op allerlei gebieden. Zoals bijvoorbeeld voeding, emoties en leefstijl.’

 

 

'Mijn muziek heeft me door moeilijke periodes geholpen'

 

‘Ik ben gaan schrijven over hoe ik het eigenlijk wilde zien in mijn leven. Dus tijdens mijn scheiding schreef ik over vrijheid en bevrijding, en tijdens mijn borstkankerperiode schreef ik over hoop en kracht. Daarin zocht ik de positiviteit op. Ik duik graag in het gevoel van hoop en positiviteit. Dat zit in mijn natuur. En daar ben ik ook over gaan schrijven, zowel in woorden als in muziek. Dat wij er toe doen. Dat het belangrijk is om een mooie levenszin te hebben. Om mooie muziek te maken, want muziek zorgt voor verbinding doordat het onze harten kan raken. Mijn muziek helpt me op die manier door moeilijke periodes heen.’

 

 

Meer informatie vind je op KWF Pink Ribbon.